Wat is een rivier?

Coverafbeelding van: Wat is een rivier?

Trefwoord(en)
aardrijkskunde
rivieren
wereld
aarde

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In 2018 won Monika Vaicenavičienė de ‘New Talent Award’ in de categorie ‘Children’s Books’ op de ‘World Illustration Awards’ met de prenten van dit boek.
Dat zij die prijs terecht verdiend heeft, spreekt voor zich bij het zien van dit innemende prentenboek.
Zij tekent en schildert gevoelige prenten in zachte kleuren die het midden houden tussen naïef en realistisch. Zij vertelt er verhalen mee die je met plezier en een fijne verwondering zelf ontdekt. Keer na keer, verhaal na verhaal.
Als je dit boek voor het eerst in de hand neemt, vermoed je een verhaal over een rivier. Ook na het lezen van de eerste pagina, waarbij een oma en haar kleinzoon naast de rivier zitten. Oma borduurt een tafellaken en de ik-persoon maakt een krans van bloemen. Ondertussen denken ze na over de rivier en vertelt oma honderduit over de vele gedaantes ervan. Dat de rivier een draad is die doorheen het landschap kronkelt en mensen en tijden met elkaar verbindt, dat de rivier als een reis door vele plekken stroomt, dat de rivier een thuis is voor vele dieren en planten, dat de rivier kracht geeft aan de aarde, de mensen en de dieren, dat de rivier ook een raadsel is vol verhalen, een geheugen van vele eeuwen geschiedenis, een geur, een diepte, een bron van energie, en nog veel meer. Op het einde van de dag, als de zon ondergaat, is het tijd om naar huis te gaan. Het relaas van de rivier is echter nog niet uitverteld. Dat zal nooit gebeuren. Want een rivier is een verhaal zonder einde…
Zo kabbelt dit originele prentenboek, dat het midden houdt tussen fictie en non-fictie, tussen vertellen en filosoferen, tussen weten en vermoeden, bij je naar binnen. Het geheel is fragmentarisch opgebouwd en zet zo je eigen denken op gang. De prenten volgen diezelfde fragmentarische opbouw.
Het is duidelijk een prentenboek om stilletjes te ontdekken. Beetje bij beetje, hoofdstuk na hoofdstuk. Tegelijkertijd is het heerlijk wegdromen bij de harmonische prenten vol verhalen en sferen.
Een knap werk dat verrast.

Eric Vanthillo - juli 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Monika VaicenavičIene   

Illustrator
Monika VaicenavičIene   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2021

ISBN
9789002272721

Aantal pagina's
46

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Zweeds

Originele titel
Vad är en flod?

Vertaler(s)
Annick Van den Eynde