Wat de boer zegt van zijn kippen

Coverafbeelding van: Wat de boer zegt van zijn kippen

Trefwoord(en)
theater
samenleesboek
spelen

Genre
hobby

Vanaf
6 jaar

Samen met ‘Allemaal theater!’ is dit het recentst uitgegeven samenleesboek in de reeks ‘Applaus voor jou! Theaterlezen’, een reeks van eenvoudige leesboeken vol dialogen om met je vrienden luidop te lezen.
Het concept is helder: bij theaterlezen nemen twee (of meer) lezers de rol van een personage op zich en lezen de tekst luidop voor. Zo voeren de lezers eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, decor of rekwisieten. De teksten bestaan uit dialogen zodat de lezers met elkaar in een levendig gesprek gaan. Deze originele manier van lezen bevordert het ‘vloeiend lezen’ (met begrip en intonatie) en het leesplezier. Tegelijkertijd verlaagt het de leesdrempel en is het uitermate geschikt voor zwakkere lezers.
De inhoud van deze uitgave bestaat uit 28 dialogen, verdeeld in 4 categorieën: korte verhaaltjes, verhalen vol weetjes, teksten op rijm en moppen of raadsels. Elke categorie heeft zijn kleur zodat je het telkens meteen herkent en bovenaan staan ook telkens de rollen duidelijk aangegeven met een speelse tekening. Aan duidelijkheid geen gebrek dus!
Het geheel is divers, de thema’s komen meestal uit de dierenwereld en die van de boerderij: de kip die eieren legt, dieren die rijmen, de aap die uit de mouw komt, de pauw die verliefd is op de koe, de boer en de boerin die koffie drinken, de boerin die een deuk in de auto rijdt, enz. …
De teksten zijn geen poëtische hoogvliegers, maar concrete spreekteksten die zo uit het leven gegrepen lijken. In een heel eenvoudig taalgebruik, ideaal voor deze jonge doelgroep.
Het geheel is verzorgd uitgegeven met kleurrijke, speelse illustraties. Om het helemaal af te maken lees je in een heldere inleiding hoe je dit boek kan gebruiken en in een soort appendix bruikbare en meteen toepasbare tips om theaterlezen tot een feest te maken.
Dit is een bijzonder boekje dat niet mag ontbreken in elke klas of groep waar ‘taal’ centraal staat. Zij het om te lezen, zij het om toneel te spelen.

Eric Vanthillo - oktober 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Elle van Lieshout   
Erik van Os   

Illustrator
Sandra Klaassen   

Uitgeverij
De Inktvis   


Reeks
Applaus voor jou! Theaterlezen

Jaartal
2017

ISBN
9789075689884

Aantal pagina's
76

Prijs
€16,95