Wat alleen wij weten

Coverafbeelding van: Wat alleen wij weten

Trefwoord(en)
liefde
afscheid
ziekte
gezin
broers
zussen

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

‘Wat alleen wij weten’ is een novelle die – terwijl je hem langzaam leest (en proeft) – bij je naar binnen sluipt en zich daar nestelt. Het is een fijngevoelig relaas tussen een oudere broer en zijn zieke zusje die volgens de dokters niet meer lang te leven heeft.
Beiden puren kracht uit verhalen die ze vertellen aan elkaar. Want, zo zegt de auteur zelf: “Verhalen zijn voor de geest wat adem is voor de longen. Ik zeg adem, niet zuurstof. Zuurstof is een gegeven, adem is een proces.”
En zo beschrijft hij hier in zuinige maar juist gekozen woorden het proces van broer en zus die langzaam aan moeten loslaten. Ouders komen er niet aan te pas. Knap dat de auteur zich enkel focust op de intieme relatie tussen de twee.
Deze novelle over liefde, afscheid en veerkracht en zeer zeker ook over troost bewijst des te meer dat het vertellen van verhalen en verbeelding van levensbelang zijn.
De taal balanceert tussen proza en poëzie. Peeters wikt en weegt zijn woorden en schrapt, om zo te komen tot een intimistisch verhaal waarin je tussen de woorden en zinnen zoveel meer voelt en vermoedt dan wat er geschreven staat.
Vogels zijn er alom aanwezig. Met als apotheose de grote vogel waarop lang wordt gewacht en die ‘wij alleen weten’. Die vogel toont zich uiteindelijk in het boek in de illustraties van Charlotte Peys. Een pakkende en originele keuze om woorden te laten vervangen door beelden. Zij  start vanuit een landschap en zoomt beeld na beeld in, tot de vogel zich aan ons toont. En opvliegt, fluitend op weg naar het licht. Een gefluit “dat blijft naklinken in mijn hoofd”.
En dat doet het boek ook met zijn lezers: het blijft nazinderen diep vanbinnen.
Een origineel en fragiel verhaal dat je niet loslaat. Dat je leest en herleest. En elke keer weer ontdek je nieuwe zaken of emoties.
Een kleinood om te koesteren.

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Elvis Peeters   

Illustrator
Charlotte Peys   

Uitgeverij
Manteau   


Jaartal
2021

ISBN
9789463810999

Aantal pagina's
79

Prijs
€15,00