Was de aarde vroeger plat?

aanrader Coverafbeelding van: Was de aarde vroeger plat?

Trefwoord(en)
filosoferen
vragen
leven
poëzie
verbeelding

Genre
poëzie

Vanaf
8 jaar

Was de aarde vroeger plat? Is er morgen altijd weer een dag? Waar blijft het licht als het donker wordt? Wanneer begin je met bestaan? Hoe lang duurt de toekomst? Kun je dieper slapen dan de zee? Was er al iets voor de aarde bestond? …
Dit en zoveel meer prangende levensvragen – 35 in totaal – trachten de makers van dit originele verzen- en prentenboek te beantwoorden aan het doelpubliek met een onder- maar geen bovenleeftijd. Want zelfs volwassenen weten zij ermee te prikkelen en te begeesteren. En meer dan eens zijn de antwoorden natuurlijk onmogelijk of zijn ze een originele poging en leiden ze weer tot nieuwe vragen. Zoals het gaat bij het filosoferen. Maar nergens zijn de verzen zwaar op de hand. Want die valkuil weet Westera steeds vakkundig te omzeilen.
Zij schrijft bij elke vraag pittige verzen, verscheiden en verrassend. Soms zijn ze direct en speels, andere keren graven ze dieper en gaan ze gelaagd maar helder de filosofische toer op. De ene keer op rijm, de andere keer los en vrij zonder opgelegd patroon. Maar altijd ritmisch en perfect passend om luidop (voor) te lezen of om voor te dragen.
Weve associeert even vlot bij elke vraag en creëert zo beelden die je aandacht vasthouden. Haar technieken zijn al even verscheiden als de schrijfstijl van Westera. Zij schildert grote vlakken en tekent met fijne lijnen en stelt zo prenten samen die de werkelijkheid met gemak overstijgen. Kleurrijk en imposant als ze zijn op de grote pagina’s prikkelen ze je verbeelding en roepen ze zo een eigen wereld op die de verzen perfect aanvult en een meerwaarde geeft.
Dit alles is perfect vormgegeven door Bockting Ontwerpers, die het geheel zijn glans geeft die het (meer dan) verdient.
Het werk werd reeds bekroond met de Gouden Poëziemedaille 2018, de tweejaarlijkse kinderpoëzieprijs van het Poëziecentrum en Canon Cultuurcel, en met een Zilveren Griffel 2018.
Hier valt alleen nog aan toe te voegen dat dit boek een stevige aanrader is!
Een must in elke boekenkast, in elke klas, in elke groep, kortom, overal!

Eric Vanthillo - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Sylvia Weve   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2017

ISBN
9789025767921

Aantal pagina's
80

Prijs
€16,99