Wapenbroeders

Coverafbeelding van: Wapenbroeders

Trefwoord(en)
vriendschap
oorlog
broers
soldaten

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

1811, Amsterdam. In een weeshuis rekruteren Franse soldaten jongeren voor het leger van Napoleon. Als Anton wordt gekozen, gaat de tweeling Jan en Kees hun vriend achterna. Na een mislukte aanslag op Napoleon vluchten twee van hen richting Berlijn. Daar worden ze opgeleid om uiteindelijk hun land te helpen bevrijden.

Dit historisch fictieverhaal speelt zich zo’n tweehonderd jaar geleden af. Eerst in Amsterdam, waar een dramatische gebeurtenis het leven van de jongens voorgoed omgooit. Daarna voornamelijk in de omgeving van Berlijn om te eindigen in de buurt van Waterloo.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Jan, één van de tweelingbroers. Het verhaal heeft veel vaart en de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Toch kan het verhaal niet echt overtuigen. De gebeurtenissen in Amsterdam komen niet helemaal geloofwaardig over. Zo worden de weeskinderen wel erg veel achterna gezeten door Franse soldaten in een stad waar waarschijnlijk heel veel kinderen – en andere mensen – rondliepen. En hun voettocht naar Berlijn, toch vele honderden kilometers, lijkt weinig meer dan een wandeling. Om maar enkele elementen aan te halen.
De auteur wil de lezer een beeld geven van het leven als soldaat ten tijde van Napoleon en minder de verschrikkingen van de oorlog die er gevoerd werd. Het einde is min of meer wensvervullend voor de jongeren. Wat niet kan gezegd worden van de vele slachtoffers die oorlog meebrengt.
Een aantal paginagrote zwart-wit illustraties verluchtigen het verhaal.
Een avontuurlijk verhaal over vriendschap en doorzettingsvermogen. Goed voor een hele tijd leesplezier.

Pol Van Damme - januari 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Gerard van Gemert   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044837162

Aantal pagina's
199

Prijs
€16,95