Wandert – De laatste jongen die naar zijn ouders luisterde

aanrader Coverafbeelding van: Wandert – De laatste jongen die naar zijn ouders luisterde

Trefwoord(en)
gezin
vaders
opgroeien
culturen
kunstenaars

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Yvonne Jagtenberg schreef voor het eerst een boek zonder één illustratie, en ook dat doet zij met verve! Het is een soort eerbetoon geworden aan haar vader. Maar ook aan de creativiteit, aan het artiestenbestaan en aan je eigen weg volgen.
Het verhaal is gebaseerd op verhalen van haar eigen vader die kort na de Tweede Wereldoorlog opgroeide in een artistiek gezin in Amsterdam. Zijn vader was artiest: hij speelde piano en accordeon en gaf thuis muzieklessen. Maar dat zijn zoon artiest wilde worden, daar dacht hij anders over. Ondertussen trachtte zijn moeder de touwtjes van vader in handen te houden want “een artiest dat is als nectar, daar komen vrouwen als bijen op af”.
Het verhaal combineert feiten en fictie op een vlotte manier. Het geeft een goed beeld van de tijd na de oorlog en het leven van een artistiek (en vrijpostig) gezin in een maatschappij waar God alom aanwezig is.
Zo lezen we hier het relaas van Wandert, de zoon, en al zijn twijfels. Hoe hij eigenzinnig zijn eigen weg gaat met één doel voor ogen: artiest zijn. En zo vermijden dat hij een ‘dooievisjesvreter’ zou worden. Of een ‘moederskind’. Maar die weg is niet vrij van hindernissen…
Jagtenberg schrijft dit gelaagd verhaal met veel gevoel en een ontwapenende humor die het geheel bijzonder prettig om te lezen maakt. Haar personages zijn mensen van vlees en bloed, ieder met een duidelijk karakter. Zij bouwt het verhaal op via vele korte hoofdstukjes die in het begin los van elkaar lijken te staan. Maar gaandeweg verbinden zij zich tot het verhaal zelf en leef je mee met Wandert en ben je helemaal in de ban van zijn pogingen tot het artiestendom.
Het gehele verhaal spijst zij rijkelijk met elementen die goed de sfeer van de na-oorlogse tijd in Amsterdam weergeven.
Een origineel leesboek met een nog originelere titel, dat je niet naast je neerlegt. Je leest het in één ruk uit, en daarna keer je met plezier terug naar losse hoofdstukken. Want het hoofdpersonage verdient meteen al je sympathie en laat je niet meer los.
Een sterk verhaal en een aanrader voor jong én oud!

Eric Vanthillo - augustus 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Yvonne Jagtenberg   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045125824

Aantal pagina's
167

Prijs
€15,99