Walvisvaarders

Coverafbeelding van: Walvisvaarders

Trefwoord(en)
walvissen
zeereizen
18e eeuw

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Texel, maart 1725. Samen met zijn vriend Maarten weet Tijs een plaatsje te bemachtigen op een walvisvaarder en zodoende het saaie leventje aan de wal te ruilen voor wat een groot avontuur lijkt. Al snel ontdekken de jongens dat het leven aan boord heel anders is dan ze zich hadden voorgesteld. En als een hevige storm flink heeft huisgehouden op het schip, is het avontuur al helemaal naar de achtergrond verdwenen en blijft enkel het ruige zeemansleven over. Toch is dit slechts een voorbode van wat hen nog te wachten staat als ze vast raken in het ijs voor de Groenlandse kust. Tijs weet niet of hij zijn vertrouwde eiland nog ooit zal weerzien.

In dit verhaal krijgen de twee stoutmoedige jongens die op walvisvaart willen de kans om hun droom werkelijkheid te laten worden. Maar wat een groot avontuur lijkt, verandert in een ware nachtmerrie. De jongens krijgen namelijk alle mogelijke ellende die maar mogelijk is over hun hoofd: storm, mist, ongeluk, angst, overmoed, straf, moordend ijs, honger, muiterij, ijzige vrieskou, onderkoeling…
De auteur heeft blijkbaar alle mogelijke dingen die fout zouden kunnen gaan tijdens zo’n walvisvaart in het verhaal verwerkt. Op den duur is het voor de lezer ook een beetje te veel van het ‘goede’ – als je al die ellende tenminste zo kan noemen.
De jongens en de andere personages worden wel realistisch beschreven. Al is Tijs een beetje hardleers en vervalt hij meermaals in dezelfde fout. Ondanks een aantal moeilijkheden blijven ze elkaar trouw en nemen ze het voor elkaar op. Beide jongens evolueren in het verhaal van ‘groentjes’ die de walvisvaart als een enorm avontuur beschouwen tot geharde zeelieden die zich nog maar op één plaats thuis voelen: op zee. Hun toekomstdromen die ze voor zichzelf zagen, draaien helemaal anders uit dan ze hadden gehoopt.
Een uitgebreid avonturenverhaal dat wat lijdt aan overdaad wat problemen en moeilijkheden betreft. Het geeft wel een beeld van de walvisvaart en het leven aan boord van een schip in die tijd.

Pol Van Damme - mei 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Bianca Mastenbroek

Illustrator
JeRoen Murré   

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2015

ISBN
9789051163902

Aantal pagina's
344

Prijs
€14,95