Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Coverafbeelding van: Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Trefwoord(en)
kunst

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

In 22 hoofdstukken van telkens vier pagina’s wordt er antwoord gegeven op een bepaalde vraag. De auteur doet dit door een aantal kunstwerken af te beelden en daar met korte tekststukjes op te antwoorden. Bepaalde belangrijke woorden worden vet gedrukt. De auteur werkt ook met een soort tekstballonnen of pijlen om iets duidelijk te maken. Een woordenlijst, een register en een lijst van illustraties vervolledigen het boek.
De titel van dit boek is enigszins misleidend, want de vraag uit de titel is slechts één van de 22 vragen waarop de auteur een antwoord tracht te geven. Na een inleidende tekst gaat de auteur chronologisch te werk, te beginnen bij stokpoppetjes en rotstekeningen. Gaandeweg gaat ze ook elementen met elkaar vergelijken en wordt er verwezen naar verwante onderwerpen in andere hoofdstukken.
De lezer/kijker krijgt heel veel kunstwerken voorgeschoteld waarover de auteur een korte uitleg geeft. De teksten zijn in een eenvoudige taal geschreven en bepaalde kunst-gerelateerde woorden krijgen een verklaring in de woordenlijst.
Zeker voor een jonge lezer leren de teksten en afbeeldingen om op een andere manier naar kunst te kijken. Uiteraard blijft het allemaal eenvoudig, maar dat is ook de bedoeling. De jonge lezer/kijker naar kunst laten kijken en hem/haar een idee geven hoe die kunst is ontstaan en wat (mogelijk) de bedoeling geweest is van de kunstenaar.
De opmaak en lay-out van het boek doen modern aan, al komt de kartonnen kaft die recht afgesneden is, wat vreemd over.
Boeiende lectuur voor de jonge bezoeker van kunst.

Bekroond met een Vlag en Wimpel 2017.

Pol Van Damme - december 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Susie Hodge   

Illustrator
Claire Goble   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2016

ISBN
9789047708353

Aantal pagina's
95

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Why is Art Full of Naked People?

Vertaler(s)
Jesse Goossens