Waarom de wereld niet eerlijk is

aanrader Coverafbeelding van: Waarom de wereld niet eerlijk is

Trefwoord(en)
mensen
evolutie
maatschappij

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Na een inleidende tekst die stelt dat er verschillen tussen mensen zijn en waarom sommige mensen rijk zijn en andere arm of sommige mensen veel macht hebben en andere niet, volgen drie grote thema’s waarin de auteur de evolutie van de mens van jager/verzamelaar naar landbouwer verduidelijkt. En hoe het komt dat wij leven zoals we nu leven. Een dankwoord en een stukje ‘Over dit boek’ sluiten het boek af.

De auteur van dit boek heeft zijn onderzoek naar de oorsprong van Homo Sapiens al neergeschreven in een boek voor volwassenen: ‘Sapiens’.
In dit jeugdboek legt hij hetzelfde uit in een begrijpelijke taal naar kinderen toe. En dat doet hij op een meesterlijke wijze. Hij gebruikt daarvoor vergelijkingen die kinderen en jongeren gegarandeerd verstaan. En op een manier waardoor de lezer heel erg geboeid blijft. In dit boek gebruikt de auteur een aantal ‘mogelijke’ gesprekken tussen jager/verzamelaars en landbouwers om bepaalde zaken duidelijk te maken. De gesprekken hebben nooit plaats gevonden maar geven wel weer wat de bedoeling van de auteur is. De verschillende levenswijze van jager/verzamelaars en landbouwers. En wat de gevolgen daarvan waren én zijn tot op de dag van vandaag.
De teksten volgen elkaar in een logische volgorde op zodat alle informatie steeds duidelijker wordt. En zijn bevindingen zijn zeer verrassend. Ze vormen een echte ‘eyeopener’ voor de jonge lezer. Na het lezen van dit boek kijkt de jonge lezer steevast anders naar de wereld om hem heen: helderder, duidelijker.
De boodschap van de auteur zal zeker de houding van de jonge lezer tegenover onze planeet kunnen bepalen.
De kleurrijke illustraties passen perfect bij het verhaal en prikkelen dikwijls de nieuwsgierigheid om verder te lezen.
Een bijzonder sterke aanrader! Het boek zou, net als het eerste deel, in elke onderwijsinrichting onder de aandacht moeten worden gebracht en in elk klaslokaal een vaste plaats moeten krijgen!

Pol Van Damme - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Yuval Noah Harari   

Illustrator
Ricard Zaplana Ruiz

Uitgeverij
Leopold   
Ploegsma   


Reeks
Het mysterie van de mens

Jaartal
2023

ISBN
9789493295131

Aantal pagina's
159

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Unstoppable Us; Why the World isn’t Fair (volume 2)

Vertaler(s)
Inge Pieters