Waarom de maan verdwijnt

Coverafbeelding van: Waarom de maan verdwijnt

Trefwoord(en)
WO II
Indonesië
gezin
gevangen

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

1942. In Nederlands-Indië kijken de ouders van Lotti angstig toe hoe de oorlog in Europa uitdijt over de hele wereld. Als de Japanners zich in de oorlog mengen, wordt het voor Lotti en haar ouders erg moeilijk. Hun huishulpen verdwijnen, Lotti’s vader wordt opgepakt en zelf moeten Lotti en haar moeder hun huis verlaten. Na enkele omzwervingen worden ze in een kamp opgesloten. Het leven is er bijzonder moeilijk en de bezetters hebben geen medelijden. De verhalen van haar ‘baboe’ houden Lotti overeind.

Dit boek is erg verzorgd uitgegeven. Gedrukt op zwaar, glanzend wit papier en een ruime bladspiegel. De korte verhalen van de ‘baboe’ (het kindermeisje) staan op omkaderde pagina’s in een andere kleur.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Lotti. Door haar ogen ervaart de lezer(es) de oorlog in Indonesië (het voormalige Nederlands-Indië). Omdat er in het verhaal gewoon ‘Indië’ staat, kan dat wel voor enige verwarring zorgen.
Het verhaal vertelt het moeilijke overleven in de kampen waar de Nederlanders moesten verblijven en de weinig menselijke omstandigheden die er heersten of die ze moesten ondergaan. Het onschuldige kind Lotti evolueert al gauw naar een kind dat bepaalde verantwoordelijkheden op zich neemt en zich schikt naar de omstandigheden. Zelfs als de oorlog voorbij is, zijn Lotti en haar gezin nog niet veilig. Ook als ze uiteindelijk in Nederland komen, blijken deze mensen niet erg welkom en wordt Lotti gepest op school.
Het verhaal is in een eenvoudige en makkelijk begrijpbare taal geschreven, op niveau van de doelgroep. De vele kleurrijke illustraties verluchtigen het verhaal. Ze zijn wel heel erg eenvoudig en Lotti lijkt er ook niet ouder op te worden.
Het verhaal is gebaseerd op getuigenissen van mensen die deze periode hebben meegemaakt. Een gelijkaardig verhaal voor een iets oudere doelgroep staat in ‘Alleen beer mocht mee’ van Vivian den Hollander.

Pol Van Damme - april 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Martine Letterie   

Illustrator
Rick de Haas

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2021

ISBN
9789025880989

Aantal pagina's
168

Prijs
€16,99