Waar mijn vrienden wonen

aanrader Coverafbeelding van: Waar mijn vrienden wonen

Trefwoord(en)
vriendschap
stad
leven
architectuur
wonen

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Tiptoe Print ontdekte – deze keer in Portugal – weer een verrassend pareltje en vult zo de Nederlandstalige boekenmarkt aan met een opvallend prentenboek dat een verscheiden doelgroep zal bekoren. Jonge kinderen zullen door de prenten dolen en allerlei verbanden en kleine verhaaltjes ontdekken. Wat oudere kinderen zullen zich herkennen in het afgebeelde stadsleven en vooral op hun nieuwsgierigheid en identificatie aangesproken worden. Jongeren en volwassenen zullen zich verbazen over de architectuur en de verschillende gebouwen met zwembaden op de daken, metershoge glaspartijen, sierlijke lijnen, eindeloze trappen, en nog zoveel meer.
De inhoud lijkt eenvoudig, maar biedt zoveel meer dan wat je op het eerste zicht vermoedt of ziet.
Je volgt een jongetje op zijn weg van school naar huis. Hij, en met hem een kat, doolt tussen statige gebouwen en langs pleinen en parken. Onderweg kruisen vele personages hem en thuis wacht hem een grote verrassing.

De eenvoudige tekst, fijnzinnig vertaald en bewerkt, beschrijft op licht afstandelijke wijze zijn leefwereld: zijn (boezem)vrienden en de wijk waar hij woont. Niemand heeft er een familienaam, maar ieders naam verwijst naar waar hij of zij woont: Ana Lucia van om de hoek, Carlos Alberto van hiernaast, Ricardo van het zevende, enzovoort. Want: “Vrienden hebben geen achternaam: vrienden hebben een adres.” Een hartverwarmende doordenker.
De prenten zijn origineel en gedurfd eenvoudig. Met een gemengde techniek van vooral viltstift, kleurpotlood en vetkrijt tekent de illustrator indrukwekkende gebouwen, pleinen en plantsoenen. Daartussen tekent ze vele kleine mensjes als poppetjes. De immense prenten trekken je aandacht door hun speelsheid en de vele details die je mondjesmaat ontdekt (en blijft ontdekken). Ook de plattegronden op de schutbladeren verdienen je aandacht. Niet voor niets werden deze prachtige prenten bekroond met de Portugese Premio Illustrarte in 2016.
Paul Verrept maakte het geheel weer tot een gegeerde ‘hebber’ door zijn oogstrelende vormgeving.
Een boek dat zich op de kaft niet aanprijst met dure of mooie woorden, maar dat op zich spreekt door zijn originaliteit en zijn opvallende tekeningen. Een gelaagde aanrader!

Eric Vanthillo - mei 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Claudio Thebas   

Illustrator
Violeta Lopiz   

Uitgeverij
Tiptoe Print   


Jaartal
2020

ISBN
9789463880534

Aantal pagina's
30

Prijs
€18,50


Vertaald uit
Portugees

Originele titel
Amigos do Peito

Vertaler(s)
Annelies Beck