Waar is Parlo / De fanfare
In dit omkeerboekje wonen twee verhalen: “Waar is Parlo” werd geschreven door Hanaa Boubouh en geïllustreerd door Nilufar Kuhpour en “De fanfare” werd geschreven door Alice van de Geest en door Sanne Thijs geïllustreerd. De verhalen zijn het resultaat van een project dat pleit voor een betere weerspiegeling van onze superdiverse maatschappij in kinderboeken.
In “Waar is Parlo” mag Nour op de papegaai van buurman Theo letten wanneer Theo voor enkele dagen naar zijn zieke zus trekt. Nour is door het dolle heen: ze gaat vaak bij Theo op bezoek om Parlo nieuwe woordjes te leren, en samen te spelen. Wanneer ze de kooi met Parlo bij haar thuis neerzet, opent ze het deurtje om het voederbakje weer recht te zetten. Parlo vliegt uit de kooi, door de kamer en door het openstaande raam. Nour rent in paniek naar haar mama, die voorstelt om hem samen te gaan zoeken. Nour ziet een rode veer in de tajine, maar dat blijkt een rood pepertje te zijn. Ze denkt een blauwe en gele veer te zien maar het is telkens iets anders. Nour staart verdrietig naar de lege kooi en hoort haar naam: Parlo vliegt de kamer in met een rode roos in zijn snavel…(Hoe een papegaai kan praten met een roos in zijn snavel en waarom ze in huis zoeken terwijl de papegaai wegvloog door het openstaande raam zullen we even niet in vraag stellen.) Na het verhaal volgt een knutseltip: hoe je eigen papegaai maken.
In “De fanfare” bakt Oema een taart voor het straatfeest en vat Asha het plan op om muziek te maken op het feest. Malik slaat op zijn trom, Asha krijgt twee pannendeksels van Oema waar ze lekker veel lawaai mee kan maken. De twee kinderen lopen de straat op en hun geklengel en gebom trekt meteen de aandacht van andere kinderen, die zich één voor één aansluiten met hun instrument: Sofie haalt haar gitaar, Manju knutselt snel twee sambaballen, Boaz blaast op zijn fluit, … Het is een lawaai van jewelste en Asha besluit om er een fanfare van te maken, met haar kleine zus als dirigent. Zo kan de echte optocht beginnen. Het verhaal sluit af met de tip om samen sambaballen te maken.
Twee laagdrempelige en erg toegankelijke verhalen, zowel in tekst als illustraties, die de opzet van het project belichamen: de kinderen uit de fanfare weerspiegelen de multiculturele wijk waarin ze wonen en bij Nour thuis staat een tajine op het aanrecht. Een inkijk bij de buren, die misschien andere eet- en culturele gewoontes hebben, of herkenbaar voor wie Nour of Asha heet.
Inge Umans - juni 2015
Auteur
diverse
Illustrator
diverse
Uitgeverij
Studio Sesam
Epo distributie
Jaartal
2015
ISBN
9789082345513
Aantal pagina's
52
Prijs
€9,95