Waar dient het voor?

aanrader Coverafbeelding van: Waar dient het voor?

Trefwoord(en)
wereld
vragen
filosoferen
fantasie
voorwerpen
leven

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

In januari 2019 was er in Lissabon een conferentie met de titel ‘Waarvoor dient cultuur?’. Naar aanleiding daarvan ontstond de tekst van dit bijzondere prentenboek vol vragen. En zoals het vaak gaat bij filosoferen: hoe meer vragen je stelt, hoe meer er bijkomen…

Het geheel is bijzonder fraai en doeltreffend vormgegeven: illustraties vol kleur met luchtige streken getekend en geverfd, geknipt en geplakt tot composities die spelen met perspectieven en met gemak je aandacht opeisen.
De knappe opbouw neemt je mee op een filosofische trip waarvan de uitkomst niet gegarandeerd, maar de weg ernaartoe zeker boeiend is.
Het geheel begint bij een geordende renbaan met de openingsvraag: “Heeft er iemand een vraag?”, waarna een vrolijke stoet mensen op gang komt, dansend en musicerend door de straten. Daarna volgt de titelvraag met allerlei voorwerpen erbij zoals een verfrol, werkgereedschap, en meer, en ook de vraag “Waarom stellen we die vraag?” Hierna volgen allerlei zaken waarvan de naam verklaart waarvoor ze dienen (bv een kurkentrekker) en zaken die voor veel dingen dienen (bv een smartphone). Stilaan voel je het al komen: de dingen die niet gebruikt worden waarvoor ze dienen (bv een autoband voor een schommel) en de vraag of er dingen bestaan die nooit ergens voor dienen (“of sterven ze dan?”). De vraag “Waarvoor dient het?” is beter dan de naam zelf, want die zegt niet zoveel. Maar soms is de vraag “Waarvoor dient het?” niet toereikend, bv. bij een neushoorn. Of een droom, of een schilderij in een museum, …
Kortom, een hele opbouw vol vragen en bedenkingen die je doen nadenken over bestaan, over zijn, of functioneren, over afspraken en taal, over benoemen, en over zoveel meer.
Met als slot diezelfde renbaan van in het begin maar dan wel anders… met de slotvraag: “Heeft er iemand nog een vraag?”
Dit is een hoogst origineel werk waarmee jong en oud uren kunnen filosoferen over voorwerpen en over het leven en over zoveel meer. Dankzij de gefundeerde opbouw en de regelmatige “samenvattingen zodat niemand afhaakt” houden de makers iedereen bij de les. Een les vol vragen en vooral verwondering.
Het prettige daarbij is dat, elke keer je het boek ‘leest’, je op andere vragen komt en andere inspirerende gedachten. Daarom is dit het soort boek dat je niet in één ruk uitleest, maar waar je vaak naar teruggrijpt.
Een originele aanrader!

Eric Vanthillo - april 2022

Zoek op bib.be

Auteur
José Maria Vieira Mendes

Illustrator
Madalena Matoso

Uitgeverij
Tiptoe Print   


Jaartal
2022

ISBN
9789463880572

Aantal pagina's
62

Prijs
€18,50


Vertaald uit
Portugees

Originele titel
Para que serve?

Vertaler(s)
Annelies Beck