Waanzinnige machines

Coverafbeelding van: Waanzinnige machines

Trefwoord(en)
techniek
machines

Genre
informatief

Vanaf
8 jaar

Elke dubbele pagina bevat enkele illustraties in gekleurde kaders over een bepaald onderwerp. In enkele tekstblokken wordt er uitleg over gegeven. Met een bijgeleverde rode ‘loep’ kan de lezer meer ontdekken in de illustraties. Zoals hoe bepaalde machines werken. Bij een aantal illustraties kan de lezer/kijker ook een aantal genummerde dingen zoeken die staan opgesomd in een geel kadertje. Een index en een bronnenoverzicht sluiten het boek af.

Het kijk- en leesboek over een aantal ‘machines’ is bedoeld voor jonge lezers vanaf acht jaar. Daarvoor zijn de illustraties eenvoudig genoeg. Maar de gebruikte woordenschat vraagt toch zeker al een grote leesvaardigheid van de lezer. Er staan soms moeilijke termen vermeld. Ook de term ‘machines’ is heel breed bekeken. Zo zijn een aantal gebruiksvoorwerpen ook machines, zoals een broodrooster, een waterkoker of een fiets tot zelfs een schroef om iets vast te zetten. Het boek maakt wel duidelijk dat het hefboomprincipe of het overbrengen van de ene kracht naar een andere of de ene vorm van energie naar een andere eveneens ‘machinale’ toepassingen zijn.
De genummerde zoekopdrachten in de gele kadertjes zijn wel erg eenvoudig. De lezer/kijker moet enkel naar het juiste nummertje in de illustraties kijken om het gevraagde voorwerp te vinden.
De ‘magische’ loep om binnen de machines te kunnen kijken zit goed ingebed in de kaftomslag. De lezer/kijker moet wel de discipline hebben om ze er telkens weer op te bergen. Anders valt er weinig meer te ontdekken.
Een informatief boekje waarin de werking van een aantal zaken visueel wordt duidelijk gemaakt met een aantal begeleidende tekstjes.

Pol Van Damme - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Jane Wilsher

Illustrator
Andrés Lozano   

Uitgeverij
Baeckens Books   


Jaartal
2021

ISBN
9789059249363

Aantal pagina's
46

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Marvellous Machines

Vertaler(s)
Saskia Martens