Vuur – Verrassende verhalen over vulkanen

Coverafbeelding van: Vuur – Verrassende verhalen over vulkanen

Trefwoord(en)
informatie
vulkanen
legenden

Genre
informatief

Vanaf
10 jaar

Naar aanleiding van de uitbarsting van een vulkaan op IJsland, trekt de auteur er in 2021 naartoe. Helaas voor hem houdt de vulkaan het voor bekeken tijdens zijn verblijf op IJsland. Er valt echter heel wat te vertellen over vulkanen. De auteur verzamelde een waaier aan verhalen, legendes en informatie. Op de binnenflappen worden alle aangehaalde vulkanen aangeduid op een wereldkaart. Ook in het boek komen kaartjes met vulkaanaanduiding voor.

De auteur weet de lezer echt te boeien met alle informatie en verhalen over of in verband met vulkanen. Ondanks dat er heel wat te lezen valt, lezen de teksten bijzonder vlot. Door het eenvoudige taalgebruik en de heldere verwoording krijgt de lezer een mooi beeld over vulkanen en de verhalen daarrond. Af en toe zijn er zwart-wit foto’s en schema’s opgenomen in het boek.
De opeenvolging van de verhalen en informatie is mooi op elkaar volgend. De ene tekst vloeit gewoon over in de andere. De hoofdstukjes zijn vrij kort, waardoor de lezer nog makkelijker geboeid blijft. Zo komt hij te weten dat zelfs het verhaal van Frankenstein en de hongersnood in Ierland in de 19de eeuw het gevolg zijn van vulkaanuitbarstingen. En dat er in Nederland eveneens vulkanen zijn (geweest).
Ook heel wat volksverhalen of legendes kennen hun oorsprong bij de mysterieuze vulkanen. Zonder erg ingewikkelde teksten komen ook de oerknal, de beweging van de aardplaten, caldera’s en hotspots onder de aandacht.
Voor jongeren (en volwassenen) die net als de auteur gefascineerd zijn door vulkanen, beslist het lezen waard!

Pol Van Damme - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Arend van Dam   

Uitgeverij
Van Holkema & Warendorf   


Jaartal
2022

ISBN
9789000383757

Aantal pagina's
223

Prijs
€16,99