Vuil vel – Veertig Vlaamse volkssprookjes

aanrader Coverafbeelding van: Vuil vel – Veertig Vlaamse volkssprookjes

Trefwoord(en)
sprookjes
erfgoed
verhalenbundel

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Na ‘Bloei’ en ‘Beest in bed’ bundelde antropologe en auteur Marita de Sterck deze keer 40 onvervalste Vlaamse volkssprookjes in hun ruwe versie tot een fraai ogend (voor)leesboek, voorzien van al evenveel onverbloemde lino’s van Jonas Thys die de ruwheid van de sprookjes visueel versterken.
Een moeder die haar dochters niet kan uitstaan en hen buien toewenst van vallende straatstenen of van grote en kleine emmers. De meisjes belanden alle drie bij een wrede moordenaar die hun hoofden afhakt. Maar de derde dochter is hem te slim af. Twee hebberige zussen trachten een klein oud mannetje te verschalken, maar door de speling van het lot wacht hen een dag vol bier en pis. Enzovoort.
Stuk voor stuk zijn dit onbekende sprookjes wegens hun agressieve of erotische aard en vandaar des te verrassender om ze te lezen. Soms hard en wreed en koud, soms baldadig en ironisch, altijd met veel lef en fantasie. Als een meesterverteller bewerkt en hervertelt De Sterck ze met een vlotte taal, terwijl zij de oude, smeuïge woordenschat, zinsconstructies en uitdrukkingen respecteert.
De ondergrens van +15 is relatief want sommige sprookjes kunnen al voorgelezen worden aan kinderen vanaf 5 of 6 jaar. Maar door de wreedheid van vele sprookjes is een ‘ervaren’ leespubliek aangewezen. Hoewel de aanwezige ironie die wreedheid vaak relativeert.
De keuze voor lino’s is perfect omdat de rauwheid ervan perfect aansluit bij de pure stijl van de sprookjes. Thys kiest sleutelmomenten uit elk sprookje die hij omzet in sterke beelden die imponeren in hun directheid. Hij verbeeldt niet letterlijk maar laat zijn fantasie de vrije loop, wat de kijker prikkelt en verrast.
Zoveel kostbaar materiaal om in te snuisteren en om te ontdekken, om je te laten verwonderen en te laten plezieren, uren aan een stuk, gestoeld op traditie en origine, dat kunnen we alleen maar iedereen aanraden!

Eric Vanthillo - maart 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Marita De Sterck

Illustrator
Jonas Thys   

Uitgeverij
De Bezige Bij   


Jaartal
2015

ISBN
9789085426202

Aantal pagina's
272

Prijs
€24,90