Vrijbuiters – De kronieken van goud & bloed, deel 2

Coverafbeelding van: Vrijbuiters – De kronieken van goud & bloed, deel 2

Trefwoord(en)
16e eeuw
Rome
piraten
Venetië
vrijheid

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Adrienne groeit op in Rome in het palazzo van prins Orlando Orsini, samen met haar vader Vasco Montalban. De rampzalige gebeurtenissen in Avignon en Beauregard zijn al tien jaar achter de rug. De nu veertienjarige Adrienne heeft zo haar eigen wil. Op de vooravond van het begin van de vasten wordt ze, samen met de jongere Loïc, in een hinderlaag gelokt. Na die schermutseling komen de kinderen op een schip terecht. Het blijkt een piratenschip te zijn en het leven op zee is hard. Toch lukt het Adrienne en Loïc om zich een plaats op het schip te verwerven. Het wordt een woelige tijd, terwijl men in Rome wanhopig op zoek is naar de onvindbare kinderen. En dan is er ook ‘kardinaal’ Sforza die nog steeds op zoek is naar macht en rijkdom.

Dit is het tweede deel van de trilogie rond ‘De kronieken van goud en bloed’ waarin weer in grote mate historische informatie doorheen het verhaal werd verwerkt. In een eerste hoofdstuk wordt zelfs enkel de situatie in het toenmalige Europa geschetst met de strijd tussen de verschillende landen en de rol van de Kerk daarin. In tegenstelling tot het eerste deel is de rol van de slinkse Sforza heel erg beperkt. Blijkbaar is het de auteur bij dit personage enkel te doen om een uitgebreid beeld te kunnen schetsen van de handel en wandel in de Venetiaanse hogere kringen. Zijn zoektocht naar de medaillons is helemaal naar de achtergrond verdwenen en komt slechts heel sporadisch aan bod. Mogelijk om de band naar het derde deel van de trilogie open te houden? De lezer krijgt daarentegen een bijzonder uitgebreide beschrijving van het leven aan boord van het piratenschip waarop Adrienne en Loïc beland zijn. Jammer genoeg primeren de beschrijvingen op de actie waardoor de spanning volledig uit het verhaal verdwijnt en de lezer echt een doorzetter moet zijn om bij het verhaal te blijven. Het hele verhaal omspant ook een heel aantal jaren waar erg snel overheen wordt gegaan zodat het lijkt of het leven van de personages rustig verder kabbelt. Pas helemaal op het einde komt er terug (even) wat spanning als Sforza in Rome opduikt en de confrontatie aangaat met Vasco en Orlando. Maar dan zijn de gebeurtenissen die zich in Frankrijk afspeelden al bijna twintig jaar geleden.
Als de lezer een spannend vervolg zocht na het eerste deel, komt hij/zij helaas bedrogen uit. De lezer belandt in een erg uitgebreide geschiedenisles over het leven op een piratenschip, handelsbetrekkingen tussen Venetië en andere streken of gekonkel in het Vaticaan. Vasco, Orlando, Gabrielle, Adrienne en Loïc lijken eerder de figuranten van dienst om al deze geschiedkundige elementen met elkaar te verbinden.
Een tegenvallend tweede deel van een trilogie die bijzonder intrigerend en spannend startte in het eerste deel. Hopelijk kan het derde deel de lezer terug bekoren met actie en spanning die gekaderd is in een historische omgeving, maar niet andersom.

Pol Van Damme - januari 2018

Zoek op bib.be

Auteur
H.P. Janssens

Uitgeverij
Clavis   


Reeks
De kronieken van goud en bloed

Jaartal
2017

ISBN
9789044831085

Aantal pagina's
550

Prijs
€24,95