Vreemdeling

Coverafbeelding van: Vreemdeling

Trefwoord(en)
vluchtelingen
dreiging
racisme
uitsluiten

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

De zestienjarige Joes en zijn vader Omar zijn tien jaar geleden Syrië ontvlucht en wonen in Nederland. Joes voelt zich volledig Nederlander. Als in zijn dorp een demonstratie wordt gehouden tegen een asielzoekerscentrum gaan Joes en zijn beste vriend Ties er een kijkje nemen. De volgende morgen wordt de man die de demonstratie organiseerde, dood teruggevonden. Is hij vermoord? Joes vindt iets wat erop wijst dat zijn vader er iets mee te maken heeft. Wat verbergt zijn vader? Wat is er in Syrië gebeurd? Wie is zijn vader eigenlijk?

Dit erg realistische verhaal schetst een heel actueel thema. Vluchtelingen, asielzoekers, verzet tegen een centrum voor asielzoekers, racisme, de dictatuur in Syrië. Ze komen allemaal aan bod in deze novelle van amper honderd pagina’s. Toch slaagt de auteur er in om de lezer geboeid te houden en te doen nadenken over zulke gebeurtenissen.
Het verhaal verloopt chronologisch over slechts enkele dagen en wordt verteld vanuit het standpunt van Joes, in de ik-vorm. De lezer kijkt door zijn ogen naar de gebeurtenissen. De vriendschap tussen Joes en Ties komt heel herkenbaar over. Ook diens pogingen om Joes aan een meisje te koppelen komen realistisch over en de dialogen zijn heel vlot.
Dat alles anders loopt dan Joes het had gedacht, leidt tot een slot waarin Joes zich na de gebeurtenissen pas een vreemdeling voelt.
Een boeiend verhaal dat beslist de moeite waard is.

Pol Van Damme - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Maurits van Huijstee   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2023

ISBN
9789020609714

Aantal pagina's
104

Prijs
€9,95