Vragenvulkaan – filosoferen met kinderen – de kaartenset

aanrader Coverafbeelding van: Vragenvulkaan – filosoferen met kinderen – de kaartenset

Trefwoord(en)
filosoferen
creativiteit
verwondering
fantasie
opdrachten

Genre
hobby

Vanaf
5 jaar

De Denkkaravaan is een organisatie uit Schilde die het filosoferen en de creativiteit hoog in hun vaandel dragen. Zij leren kinderen met open ogen en een heldere geest naar de wereld te kijken, wat hen doet groeien, zowel op mentaal als op persoonlijk vlak. Hun motto is dan ook niet voor niets: ‘Spelen. Filosoferen. Verwonderen.’
Om deze processen op gang te brengen, ontwikkelen zij diverse tools en workshops voor kinderen maar ook voor ouders, leerkrachten en andere experten die met kinderen werken.
Een van die knap uitgewerkte ‘werkmiddelen’ is deze ‘Vragenvulkaan’, een fraai doosje met daarin 36 kaarten met filosofische vragen en creatieve denk- en doe-opdrachten.
Elke kaart toont op de voorkant een foto die je verbeelding prikkelt: kleurrijke snoepjes in een plastieken gebit, stoere laarzen in een regenplas, een ingepakte stam van een boom in alle kleuren van de regenboog, een lege, witte stoel met daaraan een grote roze ballon, en veel meer.  De foto’s zijn doordacht geselecteerd op basis van openheid, wat verschillende en persoonlijke interpretatie mogelijk maakt. Zij roepen verhalen op en doen je nadenken over je eigen leven.
Op de achterzijde vind je telkens inspirerende en speelse opdrachten om met de foto aan de slag te gaan, netjes in 3 stappen: eerst een ‘warm op’: startvragen en wat algemeenheden die aanzetten tot verder denken en verwondering, daarna een ‘denk door’ waarbij een 5-tal filosofische vragen je prikkelen om in gesprek te gaan met je gesprekspartner of met de groep, om zo bij beiden het denken op gang te brengen en uit te dagen. Tot slot, in de 3de stap die ‘speel ermee’ heet, lees je een creatieve en uitdagende doe-opdracht waarin de talenten van de kinderen worden aangeboord in alle domeinen of disciplines: tekenen, schilderen, spelen, construeren, rollenspel, en veel meer.
Duidelijk een geheel van fijne ideeën en opdrachten die je motiveren om er meteen mee aan de slag te gaan. Kant en klaar uitvoerbaar en tegelijkertijd open genoeg om lekker naar je eigen hand te zetten.
Als uitbreiding op dit alles vind je in de doos nog een kaart met daarop extra mogelijkheden hoe je met de foto’s aan de slag kan gaan, per twee of met de (klas)groep. Zoals bijvoorbeeld: ‘Bedenk wat er voor en na de foto gebeurd is en maak er een verhaaltje van.’ Of: ‘Wat zou er net naast de lens te zien geweest zijn? Zoom uit en beschrijf wat je niet op de foto kan zien.’ En nog meer van dat. Ongetwijfeld bedenk je als begeleider nog meer variaties met de 36 kaarten. Want als er één ding is wat ze doen, dan is dat prikkelen en goesting doen krijgen om ermee aan de slag te gaan.
Een aanrader voor iedereen die filosoferen, creatief denken en verwondering belangrijk vindt en wil stimuleren, maar ook voor ieder ander want wie weet wat brengt dit op gang?…
Daarom niet alleen een aanrader maar ook een must om te hebben en te gebruiken! Voor ouders, begeleiders, opvoeders, … maar zeker ook voor kinderen zelf vanaf 7 jaar.

Eric Vanthillo - januari 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Katrin Laureyssens   

Illustrator
diverse

Uitgeverij
Denkkaravaan   


Jaartal
2023

ISBN
9789463960410

Aantal pagina's
36

Prijs
€22,50