Vosje
Vosje leeft zich uit in de duinen. Hij jaagt achter de vogels, imiteert de gekke aalscholvers en volgt zijn neus doorheen de bomen. Tot twee paarse vlinders zijn aandacht trekken. Hij holt ze achterna. Hij rent en hij rent tot de grond onder zijn voeten verdwijnt, en … KLAP. En dan begint Vosje’s droom. Hij droomt van toen hij nog klein was, zo klein als een appel. En van toen hij met zijn vossenbroers en zusjes voor het eerst het vossenhol verliet onder het zachte maanlicht. Hij droomt over zijn ontmoeting met het grote hert, en het kleine mensenkind, en van de nare glazen pot die rond zijn hoofd vast bleef zitten. En dan droomt hij van een vosje, een vosje dat onbeweeglijk in het zand ligt. Maar wacht eens even…
Marije Tolman ontving voor het ontwerpen van dit boek een stimuleringsfonds van Creatieve Industrie, en dat werpt zijn vruchten af. De experimentele stijl van de illustraties is adembenemend. De achtergronden van de aandoenlijke penseeltekeningen van de illustratrice zijn mooie vintage gestileerde foto’s van Nederlandse bossen en duinen. En door de fluorescerende oranje kleur waarmee Marije Tolman het Vosje in de prachtige foto’s inpenseelt, springt hij haast van de pagina. Zoals het zijn nieuwsgierige en speelse aard beaamt. In de droom maken de foto’s met penseeltekeningen dan weer plaats voor zachtere pastelachtergronden. Dat verschil helpt, want het onderscheid maken tussen de droom en de werkelijkheid is belangrijk voor de verhaallijn. Bij het voorlezen, en voor jonge lezers is het zeker interessant om op dit verschil te wijzen. Door het verschil duidelijk te maken, zie je bijvoorbeeld prachtig hoe – tijdens Vosje’s droom – het kleine mensenkind door de dieren van het bos op de hoogte gebracht wordt van Vosje’s val, en hij hem razendsnel te hulp schiet. Zo loopt alles gelukkig goed af, al lijkt dat niet op elk moment zo. Op die manier raakt het verhaal thema’s aan zoals vriendschap, familie en geluk, maar ook angst, verdriet en vergankelijkheid, en hoe die thema’s onlosmakelijk verbonden zijn. De tekst van van de Vendel verschijnt pas op de elfde pagina, waardoor de illustraties alle mogelijkheid krijgen om het verhaal te dragen. Maar ook de tekst is vaak erg belangrijk voor het verhaal en resoneert de speelse beleving van het Vosje dat nog zoveel moet ontdekken: zoals ‘een heel groot dier’ met spikkels ‘op poten die dunne takken zijn’, of een ‘balbol’ die beweegt maar toch hetzelfde blijft, als ‘een zon op de grond’. En hij ontdekt hoe sommige ‘dagen slecht worden’, ‘als de wereld boos op je is’, en hoe je dan – zoals mama Vos hem heeft geleerd – best in je staart kan schuilen.
Wij hebben natuurlijk niet zo’n lekker warme pluizige staart om in te schuilen. Maar een knusse zetel en een mooi boek – zoals dit exemplaar – kan natuurlijk ook wonderen doen op zo’n moment.
Bekroond met een Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel 2019.
Elise Cools - mei 2019
Auteur
Edward van de Vendel
Illustrator
Marije Tolman
Uitgeverij
Querido
Jaartal
2018
ISBN
9789021414348
Aantal pagina's
80
Prijs
€18,99