Vos, vogel en ik

aanrader Coverafbeelding van: Vos, vogel en ik

Trefwoord(en)
vriendschap
weerbaarheid
handicaps
dieren
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Elke keer weer verbaast en verwondert Kristof Devos jong en oud met hoe hij zichzelf hernieuwt en heruitvindt. Hoe hij bij elke publicatie een doorleefd verhaal vertelt in zijn meesterlijke teken- en schilderstijl en hoe hij elke keer zijn stijl ten dienste stelt van het verhaal, al dan niet zelf verzonnen.
Deze keer vertelt hij met zuinige maar juist gekozen woorden en aandoenlijke prenten het verhaal van het meisje dat zich verveelde. Zij was op zoek naar iets. Maar naar wat? Zij hing wat uit het raam maar vond niets. Tot zij het klappen van vleugels hoorde. Die vogel moest zij volgen, door de deur, door de muur, en daar ontmoette zij ook de vos. Dit trio vol warme vriendschap was wat ze nodig had. Samen beleefden ze dolle avonturen. Tot het noodlot toesloeg… Alles zou veranderen, en ook weer niet. Want de vriendschap was toch voor eeuwig?…
Dit tedere verhaal sleept je mee en kruipt onder je vel. De warme vriendschap tussen de drie is er een die iedereen zich zou toewensen, en tegelijkertijd biedt het je de herkenning en maakt het je attent op je eigen vriendschappen.
Knap hoe Devos speelt met het ritme van de tekst en de prenten. Enkel het hoogstnodige vertelt hij met woorden want de prenten zelf vertellen zoveel meer. Vaak vertellen zij als een stripverhaal hoe het verhaal verder gaat zonder tekst.
Het gebruik van kleur in de prenten staat volledig ten dienste van het verhaal. Het grauwe, grijzige (met de subtiele rode accenten) voor de verveling, de warme kleurenovervloed voor de vriendschap, de duisternis voor het noodlot, …
Ook bijzonder is het wisselende perspectief van de prenten, zoals het vaak terugkerende vogelperspectief, wat je verbeelding meer dan prikkelt.
Dit is een bijzonder prentenboek voor jong én oud en liefst de beide samen. Voor vele uren gezelligheid en warme samen-lees- en kijk-momenten.
Een meer dan welkome aanrader in het wereldje van kinderboeken, waarin volwassenen die nog openstaan voor verwondering en fantasie zich ook thuis voelen. 

geselecteerd voor de Biënnale in Bratislava 2023
geselecteerd voor de Leesjury 2023-2024

Eric Vanthillo - februari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Kristof Devos   

Illustrator
Kristof Devos   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2022

ISBN
9789462916647

Aantal pagina's
56

Prijs
€19,95