Vos en Haas Feestboek

Uil is druk in de weer. Want morgen komen Piep, Tok en Iek op bezoek. En iedereen helpt hem met veel plezier: Ping Wing poetst het hok, Rob en Meermin versieren het bos, Bever en Ever bouwen een podium, Rob bouwt een eetkraampje, Ping Ping timet alles perfect, en Vos en Haas bakken koekjes en taarten. Neef wil er alvast van proeven. En Pluim vindt ze maar klef. Dan arriveert het bezoek. Het is een blij weerzien. De speech van Uil is kort en het feest kan beginnen. Maar wat is er aan de hand met Iek? Die zit heel de tijd apart tegen de boom. Hij wijkt niet van zijn smartfoon en zit op feesboek. De anderen vinden dit maar raar. Tot zij horen wat je allemaal met een smartfoon kan. Behalve Uil, die wil er niets van weten. Als het feest afgelopen is en iedereen moe maar tevreden naar huis is teruggekeerd, maakt hij zijn eigen feesTboek met selfies. Handgemaakt door hemzelf, zoals het hoort met selfies…

Vanden Heede slaagt er alweer in om een omslachtig verhaal met tal van verrassende wendingen en een fijne humor te schrijven in een uiterst eenvoudig taalgebruik. Dit keer op maat van beginnende lezers met toch al wat ervaring. Of om voor te lezen voor kinderen vanaf 5 jaar.
Zij houdt je met een goede vertelvaart bij de les en speelt met taal dat het een lust is. Haar vele taalgrapjes zijn zelfs voor volwassenen leuk. Hoe de dieren vaak woorden misverstaan, dat lijdt tot grappige conflicten.
Bijzonder leuk ook dat iedereen van de partij is. Zo is dit echt een feestboek met vele herinneringen aan alle vorige boeken van Vos en Haas. Heerlijk voor wie die gelezen heeft, maar even goed leuk voor wie dit voor het eerst leest.
Zoals steeds illustreert Tjong-Khing op treffende wijze. Hij verbeeldt het verhaal en voegt er zijn eigen associaties aan toe. Op die manier vult hij de woorden perfect aan. Knap hoe hij de dieren expressief en beweeglijk neerzet met enkele rake lijnen. Je voelt je als het ware zelf betrokken bij het feest.
En niets is leuker dan feesten met Vos en Haas!
Zeker met dit prentenboek in XL-feest-formaat.

Eric Vanthillo - juli 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Sylvia Vanden Heede

Illustrator
Thé Tjong-Khing   

Uitgeverij
Lannoo   


Reeks
Vos en Haas

Jaartal
2018

ISBN
9789401450171

Aantal pagina's
48

Prijs
€14,99