Voor altijd – Romeo & Julia: een vleselijk liefdesverhaal

Coverafbeelding van: Voor altijd – Romeo & Julia: een vleselijk liefdesverhaal

Trefwoord(en)
liefde
ruzie
vete
familie
multiculturaliteit
gezin

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

In 2017 schreef Pepijn Lievens voor het jeugdtheatergezelschap ‘De Bende van de Prins’ het scenario van ‘Donderdag’, een flitsende voorstelling rond het alom gekende Romeo en Julia – verhaal in een eigentijds en origineel jasje.
Nu, zovele jaren later, heeft hij dat scenario bewerkt tot een al even originele jeugdroman die je niet zomaar naast je neerlegt.
In zijn bewerking zijn Romeo en Julia Rowad en Julie, respectievelijk zoon en dochter van slagers. Rowads ouders hebben een Islamitische slagerij in de Veronalaan nr 124, slagerij Idrissi genaamd. Naast hen, op nr 126, baten de ouders van Julie slagerij Vandersmissen uit. Ze zijn dus buren van elkaar. Buren die elkaar niet kunnen luchten. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt.
Het verhaal start bij een hondendrol op de stoep voor slagerij Idrissi. Abdel en Mariem verdenken hun buren, Michel en Caroline, ervan deze drol eigenhandig voor hun deur gelegd te hebben. De zoveelste pest-actie. Zo vergaat het al jaren tussen beide families. En dan, temidden dit vijandig klimaat, slaat de liefdesvonk toe tussen beide tieners. Zij delen hun innige liefde lange tijd in het geheim. Maar als ze een keer stiekem een weekendje naar Parijs trekken worden zij betrapt. Dit leidt tot grote desillusies en erge straffen. De liefde is wel groot genoeg om te zegevieren. Echter, net als bij Shakespeare, zal ook hier het noodlot toeslaan…
Lievens schreef deze bewerking met vlotte pen in korte hoofdstukjes voor een doelpubliek vanaf 15 jaar. De multiculturele touch die hij aan zijn verhaal gaf is zeker een meerwaarde in deze tijden waarin de samenleving zoekt naar verbanden en toenaderingen tussen verschillende leefgemeenschappen. De personages zijn goed uitgediept en herkenbaar neergezet. Soms wat zwart-wit of clichématig, maar dat ondersteunt het verhaal en verheldert de premisse. Het geheel is overzichtelijk opgedeeld in 5 delen, waarbij elk deel staat voor een fase in het verhaal en het leven van de personages. Deze chronologie maakt het verhaal makkelijk lees- en volgbaar.
‘Voor altijd’ is een sterk verhaal dat je haast in één ruk uitleest en dat je aangrijpt. Tegelijkertijd maakt het je nieuwsgierig naar het origineel van Shakespeare en is het fijn om beide te vergelijken. Twee vliegen in één klap…
Het boek valt ook op door zijn originele vormgeving in rode ruitjes als verpakking van fijne vleeswaren en diverse charcuterie en zijn ondertitel ‘een vleselijk liefdesverhaal’.
Een voltreffer!

Eric Vanthillo - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Pepijn Lievens   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2021

ISBN
9789401477604

Aantal pagina's
230

Prijs
€15,99