Voor altijd dichtbij

aanrader Coverafbeelding van: Voor altijd dichtbij

Trefwoord(en)
dood
ouders
familierelaties
verdriet
missen
troosten

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Yule, het hoofdpersonage in dit ontroerende en hoogst persoonlijke verhaal, heeft een gezicht vol sproeten, net als haar mama. Het lijkt wel op een sterrenhemel. ’s Avonds zoeken ze bij elkaar figuren tussen de sproeten. Maar op een dag wordt alles anders. Mama is er niet meer.
In huis heerst een groot verdriet en gemis. Papa beweegt niet en kleine broer speelt met zijn blokken. En Yule observeert de grote drukte in huis van al die mensen die in- en uitlopen. Yule wil niet gaan slapen, maar dan verschijnt mama in het deurgat, transparant als een witte schim. Ze neemt Yule mee naar boven en daar, op haar kamer, wordt alles doorzichtig, als van glas. De volgende dag lijkt hun hele huis van glas, en papa ook. Koud en breekbaar, doorschijnend en hard. Zou al dat glas kunnen breken? Hoe kan ze nu bij de mensen komen? En hoe kan ze nu al haar verdriet aan mama vertellen? Yule gaat op zoek naar sporen van mama. Met al die voorwerpen maakt ze een nest vol herinneringen. En langzaam verdwijnt de kilte. In de spiegel ziet ze weer haar sproeten. En ook die van mama… En buiten spelen de kinderen.
Dit boek is duidelijk het resultaat van gebundelde krachten vanuit een noodzaak tot vertellen van een immens gemis. Vrijblijvendheid vind je hier niet terug, integendeel. De grote, intense prenten en de karige, licht poëtische tekst vertellen samen het proces van afscheid nemen en verwerken ervan. Zo geeft het een grote troost aan wat aanvankelijk onoverkomelijk leek.
De schilderijen van Yule Hermans zijn parels vol emotie en verstilling. Zoals zij speelt met sferen via de juist gekozen kleurpartijen en transparantie, dat maakt een diepe indruk op de kijker. Je kijkt ernaar en onmiddellijk voel je mee met het hoofdpersonage en haar omgeving. De sferen nestelen zich onder je vel en blijven daar nog een tijd sluimeren.
De zuinige tekst is in balans. Korte zinnen vertellen het wel en wee van het meisje en haar omgeving en vragen om luidop gelezen te worden. Heldere taal-constructies vol verwondering met vele stiltes tussen de woorden en zinnen in.
Dit alles werd vakkundig en gepast vorm gegeven door Herman Houbrechts, die zo van het geheel een ‘must have’ maakt voor iedereen. Niet alleen voor wie deze warme troost nodig heeft, maar ook voor ieder ander, jong én oud.
Een terechte aanrader!

Geselecteerd voor de Biënnale in Bratislava 2023

Eric Vanthillo - november 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Elvis Peeters   

Illustrator
Yule Hermans   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2022

ISBN
9789401486767

Aantal pagina's
46

Prijs
€19,99