Vonk

Coverafbeelding van: Vonk

Trefwoord(en)
avontuur
weeskinderen
bossen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Wiek moet samen met andere weeskinderen werken in Vonk, de luciferfabriek van Ma Boeman. Ze worden slecht behandeld en krijgen net genoeg te eten om hun werk te doen. Op een dag vindt Wiek buiten een klein baby’tje in een eikelwiegje, dat een ekster liet vallen. Hij verzorgt de kleine baby tot er ’s nachts plots drie kleine wezentjes voor het raam staan. Het zijn Hobs, kleine boswezens die de baby komen halen, die meegenomen was door de ekster omdat het wiegje zo blonk. De Hobs helpen Wiek om te ontsnappen uit Vonk, ook al moet hij tot zijn spijt zijn beste vriendin Bloemblad achterlaten. Hij neemt zich voor om terug te keren en iedereen uit Vonk te bevrijden. Maar eerst wordt hij bij de Hobs ontvangen als een held. Hij voelt zich er onmiddellijk thuis, ook al is niet iedereen gelukkig met zijn komst. De Hobs hebben immers slechte ervaringen met mensen, dus lijkt het absurd om een mens in hun gemeenschap op te nemen. Maar Vonk blijkt een natuurlijke aanleg te hebben om met dieren om te gaan en hij heeft oog voor de natuur. Hij mag Woudwachter worden. Maar eerst moet het Monster verslagen worden dat al vele Hobsstammen vermoord heeft. En moet Ma Boeman uitgeschakeld worden.

Het verhaal van Wiek klinkt als een klassiek avontuur: een weesjongen die ontsnapt uit erbarmelijke omstandigheden en met wat magie er in slaagt om het leven van heel wat anderen te verbeteren. Wiek is een sympathiek hoofdpersonage dat meteen je hart verovert. Hij is gevoelig en ondanks de ellendige situatie waarin hij leeft, vindt hij troost in het knutselen van kleine huisjes, als hoop voor de toekomst. En hij heeft vrienden waar hij zijn leven voor zou geven. Wanneer Wiek bij de Hobs terecht komt, ervaart hij voor het eerst in zijn leven een familiegevoel. Daardoor bloeit hij open en vindt moed om actie te ondernemen tegen het Monster en tegen Ma Boeman. Ondertussen geniet de lezer mee van Wieks ontdekkingen in de natuur, over het leven in het bos, de dieren en de planten. Zijn verzet tegen het vernietigen van het bos, is een oproep aan alle lezers.
De taal is vlot en er zit vaart in het verhaal. Je raakt zo betrokken bij Vonks belevenissen dat je niet kan stoppen met lezen tot je weet dat iedereen veilig is. En het blijft spannend tot het laatste moment. De personages zijn goed gekozen en knap uitgewerkt. De gevoelens van Wiek worden goed verwoord, net als die van de Hobs, zowel bij de voor- als de tegenstanders van Wieks aanwezigheid.
Veel zwart/wit illustraties in collagetechniek verluchten het verhaal en brengen je in de juiste sfeer.
Een spannend avonturenverhaal vol magie en natuur.

Mik Ghys - mei 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Tim Tilley   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2023

ISBN
9789021684130

Aantal pagina's
301

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Harklights

Vertaler(s)
Hanneke Majoor