Volle Maen

Coverafbeelding van: Volle Maen

Trefwoord(en)
18e eeuw
slavernij
zeilen

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

In een opwelling is Cornelis weggelopen van huis en heeft hij aangemonsterd op het slavenschip Volle Maen. Het leven aan boord is echter geen pretje en eens er in Afrika slaven aan boord komen, gaat het van kwaad naar erger. Het schip lijkt vervloekt en de verhalen van enkele matrozen doen daar zeker geen goed aan. Ziekte en voedseltekort bedreigen het leven van zowel matrozen als slaven.
Op het eiland Jamaica is de jonge Emily het helemaal niet eens met de harde aanpak van de slaven op de plantage van haar vader. Als ze zich te erg verzet, stuurt haar vader haar terug naar Engeland. Maar een dreigende storm verandert de gebeurtenissen.

Dit is niet het eerste verhaal over de gebeurtenissen op een slavenschip. Toch geeft het de lezer een duidelijk beeld over het leven aan boord en de onmenselijke behandeling van de slaven. Daarnaast springt het verhaal ook naar een plantage in het Caraïbische gebied waar de leefomstandigheden van de slaven ook weinig rooskleurig zijn. Al is de vader van Emily een erg verbitterd man geworden door het verlies van zijn vrouw. En zijn neef die hem zou opvolgen wil niet onderdoen door zijn gezag hardhandig te laten gelden.
De alwetende auteur vertelt het verhaal vanuit twee verschillende standpunten. Enerzijds vanuit het standpunt van Cornelis op het slavenschip die als groentje en buitenstaander op de gebeurtenissen reageert. En anderzijds vanuit het standpunt van Emily op de plantage. Zij heeft een andere kijk op de behandeling van de slaven op de plantage.
De gebeurtenissen worden realistisch beschreven en de verschillende personages komen geloofwaardig over.
Dat beide hoofdpersonages elkaar uiteindelijk tegenkomen is wel heel erg toevallig. Zeker omdat de auteur laat uitschijnen dat de zee en de oceaan eindeloos leeg lijken en dat de kans op een ontmoeting met een ander schip heel erg klein lijkt.
Een fictief verhaal dat gebaseerd is op enkele historische feiten. Die verduidelijkt de auteur achteraan in het boek.
Goed voor een hele tijd leesplezier.

Pol Van Damme - oktober 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Luc Hanegreefs   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2018

ISBN
9789044833201

Aantal pagina's
250

Prijs
€16,95