Volg de vlinder

Een grote zus en kleine broer worden gered uit een gammel bootje op een wilde zee. In het nieuwe land ziet de kleine broer veel schoonheid, maar zijn grote zus vooral schaduwen. Zal het broertje zijn zus weer kunnen laten genieten van het leven?

Volg de vlinder is een prentenboek met een gitzwart thema, al merk je dat vooral als volwassen voorlezer. Jonge lezers en luisteraars zien een grote zus en een kleine broer die veel van elkaar houden. De naamloze personages verschillen enorm van elkaar, of toch in de tijdspanne waarin het verhaal zich afspeelt. De oudste, oud genoeg om de gruwelen van de oorlog en de spanning van het vluchten te internaliseren, leeft in de schaduwen. De jongste, kleurrijk en onbezorgd dankzij de goede zorgen van zijn zus, probeert op een hartverwarmende manier zijn zus weer het licht in te krijgen. De omkadering van de vluchtelingencrisis is enkel in de prenten te vinden. De tekst blijft vager. Dat maakt het verhaal ook geschikt voor eigen interpretaties. Misschien is de zus wel gewoon bang zoals zovele kleuters. Het verhaal is dan ideaal voor gevoelige kleintjes om troost uit te putten. De vlinder uit de titel is een prachtig symbool waar op angstige momenten aan gedacht kan worden.
Volg de vlinder is een aangrijpend boek dat nog lang door de hoofd blijft spoken omwille van de thematiek én de schoonheid.

Mathilde Lemm - december 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Helen Cooper

Illustrator
Gill Smith

Uitgeverij
Samsara   


Jaartal
2022

ISBN
9789493228436

Aantal pagina's
26

Prijs
€13,90


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Saving the Butterfly

Vertaler(s)
Edward van de Vendel