Vluchteling

Coverafbeelding van: Vluchteling

Trefwoord(en)
vluchtelingen
vluchten
overleven

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Josef is niet langer veilig in het Duitsland van net voor de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn ouders en zusje vertrekt hij per schip naar de andere kant van de wereld, waar ze een nieuwe toekomst willen opbouwen.
Isabel leeft in Cuba in de jaren negentig van de twintigste eeuw. Het is er erg onrustig en haar familie hoopt op veiligheid en vrijheid in Amerika. Maar de illegale oversteek is erg gevaarlijk.
Mahmoud ontvlucht met zijn ouders en broertje in 2015 het belegerde Aleppo dat door bombardementen verwoest wordt. Zij kiezen voor een lange en gevaarlijke tocht richting Europa, een onzekere toekomst tegemoet.

Dit boek vertelt drie verhalen over vluchtelingen die op zoek zijn naar veiligheid en vrijheid. Hoewel ze elk in een andere tijd leven en de gebeurtenissen zich op een andere plaats afspelen, hebben ze toch heel wat met elkaar gemeen. Ze zijn allemaal op de vlucht. Ze hopen allemaal op een betere toekomst. Ze laten alles achter in hun thuisland.
Elk hoofdstuk verspringt naar een van de personages in een telkens terugkerende volgorde. Om welke reden men hiervoor gekozen heeft, is niet duidelijk. Wat er wel inhakt in het verhaal zijn de moeilijkheden, de problemen, de ontberingen en de gevaren die ze allemaal meemaken en moeten ondergaan om hun doel te bereiken. Iets wat niet voor iedereen lukt.
De auteur heeft correct historische gegevens gebruikt om die door zijn personages te laten meemaken. Daardoor krijgt de lezer een realistisch beeld van wat deze vluchtelingen allemaal over zich heen krijgen. Het is geen vrolijk en opgewekt verhaal dat de lezer in één keer uitleest. Daarvoor zijn de gebeurtenissen te dramatisch. Het helpt de lezer wel om een klein beetje te voelen wat deze mensen allemaal doen, hun leven in de waagschaal leggen om veiligheid te vinden.
In het slot van het boek wordt een kleine link tussen de drie afzonderlijke verhalen duidelijk. Op één of andere manier zijn ze met elkaar verbonden.
Weinig opbeurend verhaal dat een realistisch beeld schetst van wat mensen over hebben om hun leven en dat van hun gezin naar een betere toekomst te leiden.

Pol Van Damme - februari 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Alan Gratz   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2017

ISBN
9789020654585

Aantal pagina's
301

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Refugee

Vertaler(s)
Carla Hazewindus