Vlucht naar de hemel

Abdel woont met zijn ouders in Aleppo in Syrië. Door radicalisering kwam het al lang geleden tot een burgeroorlog en met de dreiging van IS wordt het er niet veiliger op. Als de ouders van Abdel sterven bij een gasaanval, blijft er voor Abdel niets anders over dan te vluchten. Hij komt in een Turks vluchtelingenkamp terecht. Daar ontmoet hij een Vlaamse leerkracht waar hij een goeie band mee krijgt. Als Abdel erg ziek wordt, lukt het een Belgische dokter om hem over te brengen naar België. Maar daarmee zijn de problemen voor Abdel nog niet opgelost.

In dit boek wil de auteur een beeld geven hoe het vluchtelingen kan vergaan in hun zoektocht naar een beter leven. Rudi Vranckx heeft ook een voorwoord bij het verhaal geschreven.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Abdel, in de ik-vorm. Daardoor krijgt de lezer een beeld hoe een jonge jongen – de lezer volgt Abdel vanaf zijn elfde tot zijn veertiende – heen en weer wordt geslingerd tussen hoop en wanhoop, verdriet en boosheid, vertrouwen en wantrouwen. De auteur wil de lezer nog veel meer meegeven. Hij legt de vader van Abdel woorden in de mond over de evolutie van de uitzichtloze situatie in Syrië. Hij geeft Abdel nog veel meer woorden en gedachten mee over de toestand in Turkije, de aanpak van de Europese Unie, extreem rechts in België en nog een aantal andere zaken. Zelfs de toestand die heeft geleid tot de genocide in Rwanda wordt in het verhaal verwerkt. Voor een jonge lezer is dit echt wel teveel informatie. Op den duur kan de lezer – net als de vluchtelingen – er niet meer aan uit. De overvloed aan data en gebeurtenissen maken het er niet makkelijker op. Het lijkt een registratie van alle mogelijke dingen die een vluchteling kan tegenkomen.
Abdel komt soms ook tegenstrijdig over in wat hij zegt en voelt. Een taalprobleem lijkt ook eerder zijdelings aanwezig, enkel als het de auteur uitkomt om Abdel iets niet te laten begrijpen. Iets wat wel vreemd overkomt. Ook het tijdsverloop is soms onduidelijk. Het verhaal verloopt chronologisch maar iets waarvan de lezer denkt dat het een hele tijd in beslag neemt, blijkt dan maar over enkele dagen te gaan.
Het is een nobel doel om jongeren een beeld te geven van de problemen en moeilijkheden van vluchtelingen, maar de overvloed in dit verhaal doet dit doel niet helemaal tot zijn recht komen.

Pol Van Damme - oktober 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Berti Persoons   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2021

ISBN
9789044841077

Aantal pagina's
275

Prijs
€16,95