Vlinder

Farida ontmoet een meisje, Tess, dat er erg eenzaam uitziet. Farida wil haar helpen, nog meer als blijkt dat Tess in een psychiatrische instelling verblijft. Daar heeft ze het niet gemakkelijk. Tess voelt zich schuldig over de zelfmoord van haar vriendin Vlinder. Maar Farida heeft ook haar eigen problemen. Haar beste vriendin heeft haar vriendje ingepikt en haar moeder heeft een moeilijke zwangerschap. Beide meisjes vinden steun bij elkaar. Dan wordt Tess door een onbekende in elkaar geslagen. Farida wil dit uitzoeken, maar dan blijkt alles anders te zijn dan het lijkt.

Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Farida. De lezer weet dan ook niet meer dan wat Farida meemaakt, voelt en denkt. Veel actie is er niet in het verhaal. Het gaat voornamelijk over de relaties tussen de jongeren en hoe ze zich voelen en gedragen. Het lijkt – zeker in het grootste deel van het verhaal – allemaal kommer en kwel. Farida die door haar beste vriendin wordt verraden, haar moeder die een moeilijke zwangerschap heeft en enkele keren naar het ziekenhuis moet. Terwijl een bezitterige vriendin Farida’s moeder telkens nodig blijkt te hebben. Tess die met zichzelf in de knoop zit, problemen heeft met andere jongeren binnen en buiten de instelling. De marginale leefomstandigheden van Tess’ moeder enzovoort. Farida voelt zich door al deze elementen erg eenzaam en vindt weinig hulp bij haar ouders, omdat die zich met de zwangerschap bekommeren. De lezer moet zich hier helemaal doorheen slepen. Slechts in het laatste deel van het verhaal verwerkt de auteur een aantal tips naar de lezer toe die hem/haar zouden kunnen helpen om voor zichzelf op te komen, zich niet te laten intimideren of te laten manipuleren en tijdig hulp te zoeken als het fout loopt.
De spanningsboog is niet erg gespannen en is voornamelijk op het psychologische element van het verhaal gericht. De verschillende personages zijn wel levensecht geschetst en de dialogen komen vlot over. Al komt het wat abrupt over hoe Farida plots alle puzzelstukjes op de juiste plaats krijgt, met een verrassende afwikkeling te gevolg.
Psychologisch verhaal over een meisje dat zich te veel wil wegcijferen en zich in nesten werkt door de manipulatie van iemand anders.

Pol Van Damme - oktober 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Martine Kamphuis

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2022

ISBN
9789021682839

Aantal pagina's
220

Prijs
€15,99