Vliegen

Coverafbeelding van: Vliegen

Trefwoord(en)
vriendschap
gemeenschap
gezin
problemen
verliefd

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Umut maakt er een zootje van. Bij het joyriden rijdt hij de auto van zijn ouders helemaal in kreukels, hij neemt een baantje waarbij hij bijna niets verdient en hij doet beloftes aan een crimineel uit de buurt die hij niet kan waarmaken. Umut werkt zich de eerste weken van de zomervakantie zodanig in nesten dat hij geen uitweg meer ziet. Hij voelt zich ook schuldig over het ongeval dat zijn tweelingbroer is overkomen. Als hij de geheimzinnige Linda ontmoet, komt hij helemaal in de ban van haar.

In het begin van het verhaal bevestigt de auteur alle clichés over immigranten. Iets wat de lezer een heel onaangenaam gevoel geeft. Tot het meisje Linda iets bij Umut triggert waardoor hij op een andere manier naar de wereld om hem heen kijkt. Door haar gaat hij nadenken over de dingen waarmee hij zich bezighoudt, de ‘vrienden’ die hem omringen, maar die hem eigenlijk meer benauwen en in een bepaalde hoek duwen. Ook zijn kijk op het gezin waar hij thuishoort, verandert.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Umut, in de ik-vorm. Daardoor weet de lezer erg goed wat er omgaat bij Umut en hoe hij zich gedraagt naar de buitenwereld. Wat er met zijn broer gebeurd is, krijgt de lezer mondjesmaat te lezen, in een cursieve letter. Het duurt dus tot het einde van het verhaal vooraleer dat duidelijk wordt. Het verhaal heeft wel een einde, maar het is geen afsluiting van de gebeurtenissen. De lezer heeft er dus het raden naar hoe het verder afloopt.
Een verhaal over de moeilijke integratie van immigranten in een Westerse maatschappij, de ruige buurten waarin ze leven en waaruit ze moeilijk kunnen ontsnappen.

Pol Van Damme - mei 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Paulien Weikamp

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045127224

Aantal pagina's
277

Prijs
€17,50