Vliegen als een bij

Dit verrassende leesboek is het jeugdboekendebuut van de Duitse theaterregisseur en -schrijver Roland Schimmelpfennig, geschreven in de jij-vorm waardoor je als lezer meteen midden in het verhaal zit. Alsof jij zelf het hoofdpersonage bent. Een bijzonder vertelstandpunt dat zijn doel niet mist.
Het verhaal omvat een dag uit het leven van een jongen wiens leven niet echt meezit. Zijn ouders kijken niet naar hem om en op school wordt hij gepest.
Alles begint op een stralende zomerochtend van een dag vol verrassingen. Verrassing nummer 1: je bent veranderd in een bij. Je vliegt je kamer uit en eindigt in een rode bloem. Heerlijk. Maar dan, op het einde van dit eerste hoofdstuk verandert alles en zit je in level 2 van een game dat onaangekondigd begonnen is. In dat level 2 lig je weer in je bed en heeft niemand je wakker gemaakt om naar school te gaan. Je ouders hebben geen tijd voor je en je raapt alle moed bijeen om je eigen leven in handen te nemen. In level 3 ben je in je klas op school, waar een werk moet ingeleverd worden. Maar je hebt je boekentas niet bij je, en dus het werk ook niet. Net op tijd verander je weer in een bij en volgen er enkele spannende achtervolgingen in het klaslokaal. Zo gaat het verhaal verder, level na level, tot level 8 waar een onverwacht einde het geheel open maar ook wel deugddoend afsluit.
Zo heb je helemaal alleen een hele weg afgelegd die leidt naar bevrijding en verlossing.

Het bijzondere verhaal leest vlot en is geschikt voor een jong lezerspubliek vanaf 8 à 9 jaar door zijn heldere taal en korte hoofdstukken. Doorheen al deze eenvoud is het toch een gelaagd verhaal dat zich beetje bij beetje laat ontdekken. En dat dan diepe sporen nalaat van herkenning en medeleven.
De vele zwart-wit prenten verluchten het geheel op gepaste wijze.
Een origineel leesboek dat je nog lang zal bijblijven.

Eric Vanthillo - maart 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Roland Schimmelpfennig

Illustrator
Stefan Yamá Cab   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2023

ISBN
9789021684949

Aantal pagina's
91

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Duits

Originele titel
Die Biene im Kopf

Vertaler(s)
Esther Ottens