Vlad Vampier wil geen bloed

Vlad Vampier lijkt een heel gewone vampier maar op een avond maakt hij duidelijk aan zijn familie dat hij geen spatje bloed meer wil. Zijn broertjes lachen hem uit. Zijn papa is kwaad en noemt hem geen vampier meer maar een vegetariër alsof dat een heel erg lelijk woord is. Zijn mama is eerder bezorgd. Mama vampier zoekt voor Vlad alles uit rond vegetarisch koken. Toch krijgt Vlad het soms moeilijk: hij heeft het gevoel iets te missen en zijn broertjes wrijven dat er nog eens extra in ook. Zal Vlad het volhouden om vegetariër te blijven?

‘Vlad Vampier’ schenkt via een verhaal aandacht aan de (zeer) jonge vegetariër, wat uniek is. Vlad lijkt voor vegetarisch te kiezen uit principe: ‘geen mens of dier doe ik nog kwaad’. Dit komt ook bij kinderen wel (steeds) vaker voor, soms tijdelijk of gewoon om te experimenteren. De fasen waar Vlad doorgaat zullen herkenbaar zijn voor jonge vegetariërs zoals je keuze duidelijk maken, tegenwind krijgen of het gevoel iets te missen, maar ook hoe je heel wat nieuwe, lekkere dingen ontdekt en je gezond voelt. Vlad heeft het bijzondere geluk dat zijn mama hem helemaal volgt en allerlei recepten uitzoekt. Achteraan het boek zijn recepten opgenomen, in de vampierensfeer uiteraard. Het is daar leuk om in de illustraties te zien hoe de andere gezinsleden beginnen te genieten van de vegetarische gerechten. De meeste recepten moeten zeker wel samen met een volwassene gemaakt worden.

Misschien ligt er iets te veel nadruk op het feit dat vegetarisch zijn betekent dat je ‘anders’ bent en op het feit dat je moet volhouden. Het mocht nog meer toe buigen naar uiteindelijk ‘normaal’ en niet zo moeilijk. ‘Vlad Vampier’ biedt in ieder geval gespreksstof over wel of geen, of minder, vlees eten, maar ook over het maken van minder evidente keuzes. Het verhaal is eenvoudig, maar de vlotte tekst en de speelse illustraties geven de boodschap kracht. De kleuren en de sfeer zijn donker genoeg voor een vampierenverhaal en tegelijk ook vrolijk en levendig.

Marjolein Noé - augustus 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Reine De Pelseneer   

Illustrator
Richard Verschraagen

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2017

ISBN
9789462912731

Aantal pagina's
43

Prijs
€15,95