Vis in een boom

aanrader Coverafbeelding van: Vis in een boom

Trefwoord(en)
school
vriendschap
dyslexie
doorzetten
pesten

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Ally maakt zich zo onzichtbaar mogelijk in de klas. Ze wil vooral niet opvallen en haar geheim mag niet ontdekt worden. Ze kan namelijk niet lezen. Ze heeft een heel scala aan trucs om dit te verbergen. Tot er een nieuwe meester in de klas komt. Hij doorziet de houding van Ally. Op een heel voorzichtige manier wint hij haar vertrouwen en overtuigt hij haar dat ze niet dom is, maar dyslectisch. Door zijn toedoen wil Ally zich inzetten en groeit haar zelfvertrouwen.

Vooraan in het boek staat een korte tekst waarin wordt gezegd voor wie dit boek is: voor leraren die het kind zien vóór de leerling, en voor kinderen die de moed vinden om de problemen waarvoor ze komen te staan niet uit de weg gaan.
En dat maakt dit boek ook helemaal waar. Alle gebeurtenissen en gedragingen van de kinderen, hun onderlinge gesprekken en relaties zijn allemaal zo herkenbaar en levensecht beschreven dat elk kind zich erin zal kunnen vinden.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Ally, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee naar de wereld rondom haar door haar ogen. Maar verneemt zo ook wat zij denkt en voelt. En dat is heel wat. Zeker in het begin is dat de onzekerheid over zichzelf en het idee dat ze dom is. Iets wat nog dikwijls de kop opsteekt, zelfs als de meester haar vertrouwen heeft weten te winnen. Maar als er onverwachte dingen gebeuren, vervalt ze terug in haar oude gewoonte. Toch groeit ze langzaam maar zeker en krijgt het zelfvertrouwen de bovenhand.
En niet enkel haar probleem komt aan bod in het verhaal. Ook pestgedrag en meeloperij zitten in het verhaal verweven. Zelfs fysiek geweld en armoede komen aan bod. Ze komen niet enkel aan bod, op een heel fijne manier wordt geschetst hoe daar op een correcte manier kan op gereageerd worden, zodat het pestgedrag of geweld stopt.
Het verhaal leest heel gemakkelijk en biedt de lezer een unieke inkijk in enkele problemen die zich in een klasgroep voordoen en hoe daar mee om te gaan. Of hoe er aan gewerkt kan worden.
Een heel sterke aanrader! En niet alleen voor kinderen!

Pol Van Damme - juli 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Lynda Mullaly Hunt   

Uitgeverij
Ploegsma   


Jaartal
2021

ISBN
9789021682075

Aantal pagina's
214

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Fish in a tree

Vertaler(s)
Leny van Grootel