Virginia

Coverafbeelding van: Virginia

Trefwoord(en)
slavernij
verzet
onderdrukking

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Virginia leeft op een plantage op het eiland Aruba, ten tijde van de slavernij. Het is voor haar en de andere slaven een voortdurende strijd want ze zijn niet vrij om voor zichzelf te werken. Virginia komt daartegen in opstand, maar dat levert haar weinig meer op dan opsluiting, strafarbeid en zelfs zweepslagen. Toch weigert ze haar droom op te geven. En Afefe, de magische wind, helpt haar daarbij.

Het verhaal speelt zich af op een plantage in de toenmalige Nederlandse kolonie Aruba. Slaven zijn ‘gebruiksvoorwerpen’ die naar believen kunnen gekocht en verkocht worden en enkel hard moeten werken zonder daardoor een beter leven op te kunnen bouwen. Opstand of tegenwerking worden in de kiem gesmoord. Sommigen blijven echter ijveren voor betere leefomstandigheden, zoals Virginia.
Deze ‘Afefe-verhalen’ zijn fictief, maar geïnspireerd op historische gebeurtenissen of personen. In dit boek is dat Virginia, een vrouw die ijverde voor de afschaffing van de slavernij. In het verhaal wordt ze voorgesteld als een jong meisje die haar droom van vrijheid wil waarmaken, maar daar niet in slaagt. Ze vindt kracht en hulp in de magische wind, Afefe.
Toch heeft dit verhaal niet de kracht zoals bijvoorbeeld in het verhaal van Dolf Verroen ‘Slaaf, kindje, slaaf’. In Virginia blijft het allemaal nogal braafjes. Virginia komt wel in opstand en wordt ook veroordeeld en zelfs verkocht. Maar erg vernederend komt het niet helemaal over. De kleurrijke illustraties benadrukken dat ook nog.
Achteraan in het boek zijn nog een aantal historische feiten over Virginia opgenomen waarin getracht wordt haar levensgeschiedenis te schetsen, al is de informatie over de slaven en de slavernij uit die tijd erg schaars.

Pol Van Damme - oktober 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Ida Does

Illustrator
Daniëlle Nijboer

Uitgeverij
Querido   


Reeks
Afefe Stories

Jaartal
2023

ISBN
9789045128528

Aantal pagina's
93

Prijs
€14,99