Virginia Wolf

aanrader Coverafbeelding van: Virginia Wolf

Trefwoord(en)
depressie
hooggevoelig
gevoelens
opvrolijken
fantasie

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Op een dag werd mijn zus Virginia wakker in een wolfse bui. Ze maakte wolfgeluiden en deed rare dingen…
Zo begint dit verrassende prentenverhaal waarin Vanessa haar zus tracht op te beuren. Maar Virginia brulde en gromde en grauwde en schrok iedereen af. Schilderijen mochten niet gemaakt worden, niemand mocht haar bezoeken, gele jurken mochten niet gedragen worden, tanden mochten niet luid gepoetst worden, vogels mochten niet kwetteren, enz. Stilaan zonk het hele huis weg, werd alles vaag en fleurig werd treurig. Slechts één ding zou haar kunnen helpen: vliegen naar een perfecte plek. Een plek met cupcakes en prachtige bloemen en schitterende klimbomen. Een plek genaamd ‘Bloesembes’. Vanessa vond die plek niet, maar had wel een heel goed idee…
Mooi en treffend hoe zowel de schrijver als de illustrator duiken in de boze wereld van het hoofdpersonage en hoe zij gestalte geven aan haar tegenpool in het personage van het zonnige zusje dat poging na poging volhardt in haar goedheid. De omslag die zij bewerkstelligt is verbazingwekkend. Uiteindelijk brengt zij kleur, fantasie en schoonheid in het leven van haar zus en wordt de wolf weer een zus waarmee ze kan spelen.
Een verhaal vol symboliek met heel wat knipogen naar volwassenen toe en herkenbaar voor groot en klein. De gelaagdheid maakt het geheel bijzonder.
De tekst is afgemeten. Geen woord te veel of te weinig en vele stiltes die je invult met je eigen interpretatie. Zo wordt je verbeelding voortdurend aangewakkerd. Goeminne weet in haar vertaling de poëzie en het ritme mooi te behouden in het Nederlands.
De illustrator vertaalt sferen in overdonderende beelden vol kleur (of juist niet) en vult haar beelden aan met details die de realiteit overstijgen. Zo zijn de prenten al even gelaagd als het verhaal en valt er hier heel wat te ontdekken en te voelen.
Duidelijk een aanrader die in niemands boekenkast mag ontbreken.
Tenslotte, een stevige knipoog naar de volwassenen toe: de ware Virginia Woolf, die voortdurend kampte met depressies, had een 3 jaar oudere zus die schilderde, Vanessa. En die bloesembes… Bloomsbury… Een wijk in Groot-Londen waar in het begin van de 20ste eeuw een invloedrijke groep schrijvers, kunstenaars en intellectuelen samenleefden en -werkten. Waaronder Virginia en Vanessa. Fictie en realiteit hand in hand dus met een stevige dosis fantasie.

Eric Vanthillo - mei 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Kyo Maclear   

Illustrator
Isabelle Arsenault   

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2016

ISBN
9789462911284

Aantal pagina's
36

Prijs
€14,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Virginia Wolf

Vertaler(s)
Siska Goeminne