Vikingbloed

Coverafbeelding van: Vikingbloed

Trefwoord(en)
vikingen
wraak
familie
geschiedenis
avontuur

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

In het jaar 882 overvalt een bende Vikingen de hoeve waarin Hedelin woont, samen met haar broer Betto en haar vader. Hedelin weet te ontkomen, maar haar vader wordt gedood en haar broer is spoorloos, waarschijnlijk meegenomen door de Vikingen. Hedelin is radeloos. De volgende dag ontdekt ze een jonge Viking achter hun schuurtje. Het blijkt Einarr te zijn. Na enig wantrouwen, weet Einarr toch het vertrouwen van Hedelin te winnen. Hedelin beseft dat ze alleen het werk op de boerderij niet aankan en besluit met Einarr op tocht te gaan naar het Vikingkamp. Maar is dat wel een goed idee?

Na een Romeins avontuur in ‘De ring van Commodus’ neemt de auteur de lezer deze keer mee naar de tijd van de invallen van de Vikingen in de Lage Landen. Het verhaal wordt vanuit verschillende standpunten beschreven, zowel vanuit Hedelin, Einarr en enkele andere Vikingen, al naar gelang het nodig is voor het verhaal. Het verhaal speelt zich ook in twee verschillende jaren af. De gebeurtenissen die zich in 882 afspelen, kennen een voorgeschiedenis in 878, tijdens een vorige rooftocht.
Het is de lezer eerst onduidelijk waarom de Vikingen de eenzame hoeve van Hedelin en haar vader overvallen want er valt niets te rapen, buiten wat voedsel en een enkele kip. En Einarr heeft zo zijn eigen geheimen waarom hij in deze streek mee op rooftocht is.
Doorheen het verhaal tracht de auteur een beeld te geven van het leven op het platteland in die onzekere tijden van invallen, van het leven in een stad en van het leven van een Viking.
Het verhaal leest vlot en de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. De personages zijn herkenbaar geschreven waarbij vooral Hedelin opvalt als een sterk en doorzettend meisje dat weet wat ze wil en haar doel wil bereiken. Het verhaal kent een wensvervullend einde dat voor een aandachtige lezer al vroeger in het verhaal zal worden opgemerkt.
De ontknoping van het verhaal waarin alle puzzelstukjes een plaats krijgen, lijkt wat ver gezocht en is niet helemaal overtuigend.
Het zou voor de lezer een voordeel zijn geweest als er in het boek een plannetje had gestaan waarop de omgeving stond waar het verhaal zich afspeelt.
Een onderhoudend avonturenverhaal waarbij de lezer een beeld krijgt van de levenswijze in die Duistere middeleeuwen.

Pol Van Damme - februari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Luc Hanegreefs   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2014

ISBN
9789044823219

Aantal pagina's
191

Prijs
€17,95