Victorine

Eigenlijk is Victorine een heel tevreden meisje. Maar dan hoort ze haar klasgenoten achter haar rug om haar lachen. Ze vinden haar raar en suf en saai. Maar hoe doe je dat dan, leuk en mooi en fijn zijn? Ze piekert zich suf, maar durft het aan geen mens te vertellen. Ze vertelt het wel aan de poes, en aan de boom in haar straat, en die twee proberen haar te helpen. Pas als de zomervakantie aanbreekt, keert de rust voor Victorine terug. Ze geniet van haar vrijheid. Ze ontdekt wie ze is en dat lijkt precies de bedoeling te zijn!

Victorine is een vrolijk meisje dat niet echt bezig is met hoe ze zich gedraagt of hoe ze er uit ziet. Ze is gewoon. Tot ze de kinderen uit haar klas steeds vaker hoort fluisteren achter haar rug. Opeens is ze niet meer Victorine, maar is haar lijf te dun en haar haar te wild. Victorine’s zelfbeeld begint af te brokkelen.
Jet van Overeem gebruikt geen enkele keer het woord ‘pesten’ maar voor iedere lezer is het duidelijk dat dat het thema van Victorine is. Met suggestieve zinnen en veel weglaten, vertelt van Overeem het verhaal van een meisje dat zichzelf verliest door het gedrag van anderen. Voor jonge lezers is het geen eenvoudig boek, het impliciete karakter van de tekst (en de prenten) maakt dat lezers moeten werken. Anderzijds zorgt dat er ook voor dat Victorine voor volwassenen net zo goed een fijn boek is. Het verhaal, en de illustraties, gaan van herkenbaar naar fantasierijk waardoor de kronkels in de verhaallijn niet altijd evengoed te volgen zijn. Maar is de leefwereld van een kind niet precies zo?
Victorine is niet zomaar een boek over pesten. Het vormt een verfrissende kijk op het thema. Victorine vormt samen met de pesters een front tegen zichzelf. Ze lijkt de pesters vrij te spreken en begrijpt ook wel waarom ze met haar lachen: haar schoenen zijn gek en haar naam is eigenlijk wel gewoon heel suf. Ook de lezer spreekt ze een paar keer aan. Of jij het dan aardig vindt wat haar klasgenoten doen. Net zoals de tekst allesbehalve traditioneel is, zijn de illustraties dat ook niet. Annemarie van Haeringen, die ondertussen echt wel heel bekend is in kinderboekenland, combineert verschillende technieken, gebruikt voornamelijk kleurvlakken die ze schijnbaar eender waar laat samenkomen. Victorine wordt overal onmetelijk klein getekend en de pestende kinderen krijgen dierenkoppen. Het is niet eenvoudig om de prenten samen te vatten maar dat ze de fantasie prikkelen is het minste dat er over gezegd kan worden. Net als Victorine zelf, is het boek (kijk bijvoorbeeld al naar het formaat) eigenzinnig en heb je geen idee wat je kan verwachten. Maar dat maakt Victorine wel heel erg bijzonder.

Mathilde Lemm - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Jet van Overeem

Illustrator
Annemarie van Haeringen   

Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren   


Jaartal
2021

ISBN
9789089673619

Aantal pagina's
32

Prijs
€14,95