Victoria Vilein

1830, België. Victoria is een aristocratisch, verwend meisje dat altijd en in alles haar zin krijgt. Zo niet zet ze de boel op stelten. Als de revolutie uitbreekt, wordt ze door haar moeder naar hun kasteel in Wissekerke gebracht, zeer tegen haar zin. Toch sluit ze – onverwachte – vriendschappen. Ze komt ook een complot op het spoor dat vele mensen in de omgeving zal treffen. Met haar vrienden tracht ze dit te voorkomen. Maar daarvoor zal ze ook een kostbaar bezit moeten afstaan. En kan ze daarmee het kasteel redden?

Het verhaal wordt gesitueerd ten tijde van de revolutie waarbij België onafhankelijk werd. Er is een groot verschil tussen de aristocratie en de gewone mensen. Politiek en landsbelangen spelen zich af boven de hoofden van de gewone, hardwerkende mensen. En kinderen hebben helemaal geen stem.
In eerste instantie komt het verhaal weinig geloofwaardig over, omdat Victoria met dieren kan praten en die praten ook gewoon met een mensenstem. Ook de snelle verandering bij Victoria als ze op het kasteel leeft, doet de lezer de wenkbrauwen fronsen. Daar is het personeel veel minder onderdanig dan in haar woning in Brussel. Toch schikt Victoria zich daar erg snel in. Het verhaal kan boeien omdat de kinderen herkenbaar worden beschreven en de onmogelijke buien van Victoria snel verdwenen zijn op het kasteel. Uiteindelijk blijken die pratende en samenwerkende dieren de bedoeling te hebben om aan jonge lezers de werking van een democratie duidelijk te maken. De lezer moet dus even door deze fantasierijke gebeurtenissen kijken om het doel van de auteur te vatten.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door de auteur verteld, vanuit het standpunt van verschillende personages. Maar meestal vanuit het standpunt van Victoria. Zij wordt eerst beschreven als een onhandelbaar verwend meisje dat door haar verblijf in Wissekerke evolueert naar iemand die het opneemt voor anderen en zichzelf daarvoor opzij zet.
Een aantal grijzige illustraties verluchtigen het verhaal. De cover is helaas weinig sprekend voor de sfeer van het verhaal.
Achter het verhaal is er nog historische informatie opgenomen over deze familie en hun band met Napoleon en later het nieuwe België.
Een fantasievol verhaal over een meisje dat haar verwende aard ontgroeit en zich opwerpt als beschermer van anderen. Een verhaal dat ook een diepere achtergrond heeft.

Pol Van Damme - november 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Maartje van der Laak   

Illustrator
Kristien Dieltiens

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2023

ISBN
9789462917415

Aantal pagina's
276

Prijs
€18,95