Vervloekt

Coverafbeelding van: Vervloekt

Trefwoord(en)
geschiedenis
pest
eiland
spanning

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

1348. Als er een potvis aanspoelt op het eiland Waterdunen zorgt dat voor grote opwinding. Maar een wat vreemde duinwachter voorspelt dat de walvis een voorbode is voor meer rampspoed die het eiland zal overkomen. Als een tijd later een grote storm lelijk huishoudt op het eiland, lijkt zijn voorspelling uit te komen. Meer nog als er na de komst van een eenzame Engelsman een vreemde ziekte uitbreekt die al snel mensenlevens eist. Molenaarsdochter Hille heeft zo haar eigen problemen. Ysewin, de zoon van de pachtboer, dringt zich nogal op, terwijl Hille een oogje heeft op Alwin, de zoon van de zeilmaker van het naburige eiland Wulpen. Maar die blijkt een dief te zijn. Als door de ziekte haar eiland van de buitenwereld wordt afgesloten, ziet alles er erg somber uit voor Hille.

Dit verhaal speelt zich af in het jaar 1348-1349. Waterdunen, Wulpen en ook Koezand zijn drie kleine eilandjes in de monding van de Honte (de Westerschelde). Het leven is hard op het eiland en het vasteland lijkt onbereikbaar ver. De inwoners proberen zo goed als het kan te overleven. De vreemde gebeurtenissen gooien hun leven echter overhoop.
Het eiland Waterdunen zelf lijkt in het verhaal groter dan het op de bijgetekende kaart staat aangegeven. Er is een dorp, een molen, weilanden en akkers, duinen, dijken, een haventje met vissersboten en een grote pachtboerderij die afgelegen ligt. Naarmate het verhaal vordert lijkt niets wat het eigenlijk is en blijkt dat gebeurtenissen die vroeger hebben plaatsgevonden de reden zijn voor de huidige problemen. Sommige plotwendingen komen dan wel eigenaardig over.
Het verhaal wordt meestal verteld vanuit het standpunt van Hille, maar als het voor het verhaal nodig is, verspringt het vertelstandpunt naar ander personages.
Vanaf een bepaald ogenblijk zitten er getuigenissen in het verhaal die zijn afgelegd bij de baljuw, maanden na de gebeurtenissen. Zij passen wel in het verhaal omdat zij zaken verduidelijken die gedurende de vreemde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Deze getuigenissen staan in een vette, wat ouder lijkende letter.
Het verhaal wordt realistisch verteld en de getuigenissen verhogen de geloofwaardigheid ervan.
Dit fictief verhaal speelt zich af op werkelijk bestaand hebbende eilandjes.
Goed voor een hele tijd leesplezier.
Een ander verhaal dat zich op Waterdunen afspeelt, vindt de lezer in ‘Het verraad van Waterdunen’ van Rob Ruggenberg.

Pol Van Damme - juni 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Luc Hanegreefs   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2016

ISBN
9789044826999

Aantal pagina's
254

Prijs
€17,95