Vertel me wie wij waren

aanrader Coverafbeelding van: Vertel me wie wij waren

Trefwoord(en)
familie
schrijven
herinneringen

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Voorjaar 1978, de schrijver Quentin Bell bezoekt Duncan Grant, de schilder die als enige nog woont in Charleston Farmhouse, het huis waar Quentin is opgegroeid. Ooit was Charleston een huis vol kunstenaars, vrijdenkers en kinderen, met hun werk, hun avonturen en bijzondere vriendschappen en liefdes. Nu is het huis in verval en moet ook Duncan om gezondheidsredenen vertrekken. Quentin besluit om de herinneringen en de verhalen op te schrijven zodat er niet wordt vergeten wie zij waren en hoe ze in dat huis opgroeiden tot wie ze nu zijn.

Prachtig sluitstuk over de Bloomsbury Groep, een bonte verzameling kunstenaars in Engeland in de eerste helft van de vorige eeuw. Het is een op feiten en bestaande personen gebaseerde vertelling: Quentin, Duncan, Quentins moeder, de schilderes Vanessa Bell en haar zus, de schrijfster Virginia Woolf, zij waren de centrale figuren in de Bloomsbury Groep. Rindert Kromhout schrijft en vertelt in afwisselende hoofdstukken enerzijds gesitueerd in het voorjaar van 1978, over Duncan en Quentin, en anderzijds aan de hand van flashbacks over het leven van de andere personages en wat Quentin zich nog allemaal herinnert.  Dankzij zijn vlotte schrijfstijl, de treffende dialogen en fantastische sfeerschepping krijg je als lezer een prachtig beeld van de personages en hun omgeving.  Je geraakt helemaal in de ban van het verhaal en leeft mee met Quentin en Duncan. Door de terugblik en de beschrijving van de jeugdherinneringen van Quentin ben je als lezer helemaal betrokken bij het verhaal.  De epiloog is een mooi en treffend slot van een bijzonder boek!

Lees ook zeker de boeken die Rindert Kromhout eerder schreef over de bewoners van Charleston: Soldaten huilen niet (bekroond met de Gouden Lijst voor het beste jeugdboek en de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek) en April is de wreedste maand. Na het lezen van deze 3 boeken wil ik heel graag ook het werk van Virginia Woolf lezen, en de andere auteurs die aan bod komen omdat Rindert Kromhout er zo fascinerend, gevoelig en intrigerend over schrijft. Handig is de literatuurlijst en de websites die Rindert Kromhout opsomt aan het einde van het boek.
Een absolute aanrader!

Hilde Umans - februari 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Rindert Kromhout   

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2014

ISBN
9789025866624

Aantal pagina's
170

Prijs
€15,99