Veronica

  Coverafbeelding van: Veronica

Trefwoord(en)
moord
spanning

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

De vijftienjarige Veronica is ervan overtuigd dat zij haar kleine zusje heeft vermoord toen ze klein was. Haar ouders treuren nog steeds om het verlies, iets waar Veronica het erg moeilijk mee heeft. Op school houdt Veronica zich afzijdig, wat haar goed uitkomt, want ze voelt zich niet goed in haar vel door die gebeurtenissen uit het verleden. Tot de eigenzinnige Esmeralda op school verschijnt. Zij wil koste wat kost de vriendin van Veronica worden. Zij trekt Veronica uit haar isolement, maar is dat wel een goed idee?

Het verhaal moet het vooral van de psychologie van Veronica’s gedrag hebben en haar houding tegenover de rest van haar omgeving. Zij is rebels, afwijzend, voelt zich enerzijds schuldig voor de dood van haar zusje maar anderzijds geeft het haar een gevoel van macht. Omdat niemand gelooft dat zij haar zusje heeft vermoord, zet ze zich nog meer af en keert ze zich nog meer in zichzelf.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Veronica, in de ik-vorm. De lezer kijkt daardoor mee door de ogen en in het hoofd van Veronica. Toch geeft ze zich niet helemaal over aan de lezer en blijven er dingen ‘hangende’. Is ze er nu schuldig aan of niet? Het blijft een vraag waar ze zelf ook geen afdoend antwoord op geeft, want het kan zich evengoed enkel in haar hoofd afspelen en niet in de werkelijkheid.
Het verhaal kan niet helemaal overtuigen omdat de rol van de volwassenen wordt beperkt. Haar ouders blijven steken in hun verdriet om hun overleden dochtertje en hebben (te) weinig oog voor de problemen van Veronica. Ook leerkrachten en de hulpverlener waar Veronica op spreekuur gaat, graven niet naar de kern van de zaak, maar willen haar enkele vrijpleiten van enige schuld, terwijl ze er zelf van overtuigd is.
Het debuut van een zeventienjarige auteur over de duistere kant van een vijftienjarig pubermeisje.

Pol Van Damme - augustus 2016

Auteur
Jana Baeskens

Uitgeverij
Davidsfonds   


Jaartal
2016

ISBN
9789059086586

Aantal pagina's
143

Prijs
€15,99