Verliefde vlinders

aanrader Coverafbeelding van: Verliefde vlinders

Trefwoord(en)
liefde
Japan
verbondenheid
opstandigheid

Genre
prentenboek

Vanaf
9 jaar

In zijn vorige prentenboek uit 2014, Madame Butterfly, dook Lacombe reeds met al zijn teken- en schildertalenten in de mysterieuze Japanse cultuur. Waar toen de tekst moest onderdoen voor de illustraties, slaagt hij er deze keer in om tekst en tekeningen op elkaar af te stemmen.
Op de dag dat Naoko veertien wordt, stuurt haar alleenstaande vader haar weg naar de grote stad Kyoto om er traditioneel opgeleid te worden tot een gehoorzame vrouw. Dit is echter niet naar haar zin. Zij zal er zich verkleden als man en zo literatuur gaan studeren aan de universiteit als een vrij mens. Zij ontmoet er de de sympathieke jongen, Kamo. Het klikt tussen hen. Maar hoe kan Naoko verborgen houden dat zij een meisje is? En wat als haar vader haar terug naar huis laat keren en haar belooft aan een notabele uit een naburig dorp? Een dramatisch einde besluit dit tragische liefdesverhaal van een liefde die niet mocht zijn. Maar dan zijn er de twee blauwe vlinders die fladderend de hemel opzoeken…
Lacombe schrijft met zuinige pen en veel gedachtepauzes een hartverscheurend verhaal dat leest als een eigentijds sprookje. Hij verweeft hoop en noodlot met elkaar, traditie met vernieuwing. De Japanse cultuur geeft het geheel een mysterieuze, exotische sfeer mee die je verbaast en imponeert. Zijn typische tekenstijl klopt hier perfect bij. Tekst en tekeningen vullen elkaar aan tot een krachtig geheel dat je niet onberoerd laat. Met zijn sfeervolle kleurenpalet – vaak duister en vol subtiele dreiging – en zijn gedetailleerde pennenstreken construeert hij paginagrote prenten die je stuk voor stuk zou willen inkaderen en ophangen. Zijn typische dromerige blikken en geruisloze bewegingen kloppen perfect bij de Japanse cultuur.
Een fascinerend prentenboek dat zowel klein als groot zal beroeren. Een soort van ‘Romeo en Julia’ in Japan, maar dan anders. Een aanrader!

Eric Vanthillo - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Benjamin Lacombe   

Illustrator
Benjamin Lacombe   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2015

ISBN
9789044825718

Aantal pagina's
34

Prijs
€24,95


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Les amants papillons

Vertaler(s)
Pierre Winters