Verhalen van de fladdertak

Deze aantrekkelijk uitgegeven, dikke bundel vol sprookjes, mythen, legenden en volksverhalen uit de hele wereld laat vele bomen aan het woord: de regenboogboom op de Filipijnen, Old Tjikko of de oudste boom ter wereld uit Zweden, een den uit het dansende bos van Kaliningrad uit Rusland, de dikke boom van Verwolde of de dikste zomereik van Nederland, en veel meer.  Allen vertellen zij verhalen over bomen. Drieëndertig in totaal, gespreid over 256 pagina’s. Een uitgebreide, warme, literaire ode aan de natuur en zijn kracht en vooral aan bomen.
Het geheel is slim opgebouwd: het heeft een raamverhaal waarbinnen alle andere verhalen passen, dat van de hakker en de fladdertak, waarin de pratende treurwilg moet voorkomen dat de bomen in de tuin worden omgehakt. De man en de vrouw zijn verrast door de pratende boom en zien er wel handel in. Ze laten de bomen staan, op voorwaarde dat de treurwilg elke dag een verhaal vertelt. En zo geschiedt het.
Over de spar en het vlas die de beste vrienden werden, tot de spar omgehakt werd en op een schip terecht kwam als trotse, sterke mast. En het vlas… De mast voelde iets bijzonders toen het grote, witte zeil hem omhelsde in de wind…
Over de Japanse kersenboom die door de hebberige Samoerai werd omgehakt, waardoor niets nog zou zijn zoals het ooit was. Over tante Trammelant en haar magische appelboom. Over de Ierse barbier die het haar van de koning onder handen nam en zo een groot geheim ontdekte dat hij met niemand mocht delen, maar dank zij de holle stam van de wilg kon hij het toch kwijt. Over Hercules en de gouden appelen in de tuin van de Hesperiden. Over het ambitieuze berkje dat er toch in slaagde om een grote, trotse berk te worden. En over veel, veel meer.
Variatie en diversiteit troef in deze bundel vol prachtige verhalen waarin je graag snuistert en elke keer een verhaal kiest waarin je even kan wegdromen.
De illustraties maken de bundel zeer aantrekkelijk. Nelissen tekent en schildert natuurgetrouwe composities waaraan ze een fantasierijke twist geeft. Zoals het hoort bij deze verhalen. Al haar tekeningen zijn aantrekkelijk en houden je aandacht vast, maar in de grote prenten (die 2 pagina’s bestrijken) komt haar grote talent het best tot zijn recht.
Om het geheel volledig te maken, zie je op de schutbladen voor- en achteraan een wereldkaart met daarop de locaties van de bomen die aan bod komen in het boek, een aanvullend gedicht over de wonderboom, een korte uitleg bij elke boom (over de oorsprong en de geschiedenis) en de herkomst van de verhalen.
Kortom, dit is een erg volledige bundel met een fundament dat niets aan het toeval overlaat. Knap!

Eric Vanthillo - juni 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Margaretha van Andel   

Illustrator
Marieke Nelissen   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2022

ISBN
9789047712220

Aantal pagina's
256

Prijs
€24,99