Verhalen uit de binnenstad

Coverafbeelding van: Verhalen uit de binnenstad

Trefwoord(en)
stad
dieren
leven
surrealisme
verhalenbundel

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Shaun Tan is ondertussen meer dan gekend en geliefd bij menig boek- en kunstliefhebber vanwege zijn eigen stijl, zowel in zijn schrijven als in zijn schilderen. Ook hier weer verrast hij zeer door zijn 25 verhalen die zich afspelen in de grootstad maar die allemaal bevolkt worden door dieren. De mensen zijn slechts figuranten. Zo leven er in het grootste geheim op de 87ste verdieping van een flatgebouw krokodillen vredig samen, bedrijven reusachtige slakken de liefde, staat een varken plak voor plak door de vloer te ‘zinken’ in de achterkamer, vliegen vissen door de lucht omdat de rivieren en andere waters te sterk vervuild zijn, ontdekt een secretaresse dat alle directieleden veranderd zijn in kikkers, en nog veel meer.
Sommige verhalen zijn kort, andere wat langer, meestal duren ze enkele pagina’s lang. Elk verhaal ‘schiet steeds meteen uit de startblokken’ zoals het een goed kortverhaal betaamt en werkt zich naar een verrassende of deugddoende climax toe. De sfeer is surrealistisch. Tan hanteert een vervreemdende realiteit die de onze ver overstijgt maar die best zou kunnen zijn. Zo voel je je als lezer er wel in thuis. Je kijkt niet raar op van vliegende vissen of dravende paarden op de autoweg maar je laat je meedrijven op de mysterieuze gelaagdheid die hij je voorschotelt. Fantasie, gruwel, verstomming, verrassing, … Het komt allemaal aan bod in zijn rijke vertelstijl. Eva Gerlach vertaalde dit alles vakkundig, wat geen sinecure moet geweest zijn.
Dit boek overstijgt vele andere verhalenbundels door de olieverfschilderijen die de verhalen perfect verbeelden. Meestal verschijnen ze op het einde van het verhaal, zodat ze je eigen fantasie niet beknotten. Maar soms vertellen ze mee het verhaal en staan ze tussendoor afgedrukt. Of breiden ze het verhaal associatief verder uit. Tan schildert als een meester verstilde beelden in raadselachtige, duistere kleuren en creëert zo krachtige sferen waar je niet omheen kan. Ze zuigen je aandacht op en prikkelen intens je verbeelding.
Een indrukwekkend geheel, perfect vormgegeven door Irma Hornman, waar beeld en woord elkaar optillen tot verrassende hoogtes.

Eric Vanthillo - november 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Shaun Tan   

Illustrator
Shaun Tan   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2018

ISBN
9789021414430

Aantal pagina's
243

Prijs
€25,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Tales from the Inner City

Vertaler(s)
Eva Gerlach