Verdwenen woorden

Coverafbeelding van: Verdwenen woorden

Trefwoord(en)
Parijs
geschiedenis
encyclopedie
vermist

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Joost trekt naar zijn vader die historicus is aan de Parijse universiteit. Maar zijn vader staat niet in het station. Joost vindt enkel diens aktentas in de stationshal. Hij gaat op onderzoek naar de verdwijning van zijn vader. Die blijkt te maken te hebben met een verloren gewaande drukproef van een achttiende-eeuwse encyclopedie. Joost vindt mysterieuze mails op de laptop die de tekst bevatten van een dagboek uit de achttiende eeuw. De tips daarin voeren hem naar bekende en onbekende plaatsen in Parijs. Samen met Delphine, de kleindochter van de oude buurman, en enkele van haar schoolvrienden hopen ze op die manier zijn vader terug te vinden. Met de informatie die Joost vindt, begint hij iedereen te wantrouwen, zelfs de knappe Delphine die hem vlinders in zijn buik bezorgt.

Het gegeven van dit verhaal is niet origineel, maar het is wel leuk om lezen. De zoektocht naar de vader van Joost geeft de auteur de kans om heel wat plaatsen in Parijs te beschrijven en door de teksten van het dagboek krijgt de lezer een beeld van het leven tijdens de achttiende eeuw in Parijs.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Joost, in de ik-vorm. De lezer weet dus ook niet meer dan wat Joost meemaakt en ondervindt. Soms springt het verhaal een stukje vooruit om dan de ontbrekende acties achteraf in te vullen.
De stukjes uit het dagboek staan cursief gedrukt, zodat er een duidelijk verschil is met de rest van het verhaal. Het verweven van een fictief verhaal met een aantal echt bestaande personen en het gebruik van bestaande fysieke plaatsen, maken het verhaal nog interessanter. Achteraan het verhaal geeft de auteur korte informatie over deze personen. Daarnaast is er ook een website www.verdwenenwoorden.com waar heel wat beeldmateriaal, kaartjes en informatie over Parijs kan teruggevonden worden. Heel aangenaam voor wie een reis naar Parijs plant.
Onderhoudend verhaal dat de lezer zeker blijft boeien en tussendoor informatie verstrekt over personen en plaatsen die belangrijk waren/zijn in Parijs.

Pol Van Damme - april 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Monique de Heide

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2019

ISBN
9789044834758

Aantal pagina's
265

Prijs
€17,95