Veer – een dag met een wolk

Coverafbeelding van: Veer – een dag met een wolk

Trefwoord(en)
lezen
eerste lezers
dorp
samenleving
wolken

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

De reeks ‘Lezen begint in Veer’ viel in de smaak bij vele beginnende lezers. Het was een originele reeks die jong en oud verraste, een welkome nieuwkomer voor die jonge doelgroep.
Nu vullen de makers deze reeks uit 2020 aan met 2 nieuwe titels: ‘Veer – een dag met een wolk’ en ‘Veer – een dag in de wind’.
In ‘een dag met een wolk’ volg je het mannetje Faz doorheen zijn dag in Veer. Die dag start in zijn bed om 07.12u en eindigt 20 hoofdstukjes en even veel delen van de dag later terug in zijn bed om 22.15u.
Om 07.55u ontbijt hij. Om 08.36u ontmoet hij kapper Kaan die geen hulp nodig heeft. Om 09.15u is hij in het park, waar tuinman Miel een boom moet verplaatsen. Om 09.46u zoekt Faz een spade in de keet van JeePee om Miel te helpen. Maar in de keet vindt hij een rare machine die rook spuwt als een draak. Hij kan er niet afblijven en voor hij het weet zit de hele keet vol rook. Uiteindelijk kan hij de rook doen stoppen. Behalve dat laatste pufje… Daaruit komt een wolk die hem de verdere dag niet meer zal verlaten. De wolk transformeert voortdurend en doet mensen schrikken. Tot hij uiteindelijk, om 16.45u verdwijnt in de hoge lucht.

Elk hoofdstukje van 2 pagina’s leest als een miniatuur waarbij ingezoomd wordt op een deel van de dag en een of enkele bewoners uit Veer. Met telkens Faz en zijn wolk als centrale figuren.
De taal is ritmisch en gevarieerd, ondanks de beperkte woordenschat die voorradig is voor dit leesniveau. Boonen schrijft en verzint met veel plezier flitsende episodes die flirten met het absurdisme en die zowel kinderen als volwassenen aanspreken op hun verwondering.
De prenten van Van Lierde kloppen hier perfect bij. Hij tekent al even eenvoudige figuren met een rijke expressie die de vele situaties verbeelden met een minimalisme die haast ontroert. Hij houdt zijn groen/bruine-kleurenpalet beperkt, wat een fijne sfeer creëert. De vormgeving, ook van zijn hand, getuigt van een doorworsteld concept waarin alles zijn plaats heeft.
We kunnen alleen maar blij zijn met deze 2 aanvullingen binnen  de reeks, en uitkijken naar meer…

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Boonen   

Illustrator
Jan Van Lierde   

Uitgeverij
Pelckmans   


Jaartal
2021

ISBN
9789463831680

Aantal pagina's
54

Prijs
€14,50