Veer – een dag in de zon

Coverafbeelding van: Veer – een dag in de zon

Trefwoord(en)
lezen
dorp
samenleving
zomer
eerste lezers

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

‘Lezen begint in Veer’: een nieuwe reeks voor beginnende lezers. En mocht je denken dat er al zo veel reeksen bestaan voor deze doelgroep, dan mag je gerust zijn: deze is origineel en verrast jong (en oud).
Het verhaal omhelst één druk gevulde zomerdag in het dorp Veer. Elk hoofdstuk (22 in totaal) heeft een titel en een tijdstip. Het begint bij Bob die ontwaakt om 6.30u en eindigt in Bed om 22.00u na een leuk feest. Bob en Nel zijn de eigenaars van de Was. Daar passeert het ganse dorp (op tijd en stond…): kapper Kaan, gekke Faz, de klas van juf Zuppa na een uitje in het bos, de verliefde Kat, Vik en Noor die onder de groene verf zitten, Nuk die geen zin heeft in kletsnat, en nog veel meer figuren. Tussendoor stelt de strenge agent Snor orde op zaken. En op het einde (om 20.00u) is er het feest waar Bob de hele dag naar uitkeek.

Boonen bouwt het ganse verhaal vakkundig op. Hij maakt van de beperking van de uiterst eenvoudig taal met zijn meestal eenlettergrepige woorden een rijkdom. Elke zin is ritmisch en laat zich met gemak lezen. Hij varieert en speelt met taal en maakt zo zinnen die verrassen en leven. In al die eenvoud schrijft hij een verhaal vol gebeurtenissen en acties dat je echt wel meesleept. Een lichte humor en af en toe wat tegendraadsheid houden je aandacht fris.
De bijzondere kracht van al deze eenvoud zit niet alleen in de woorden, maar ook in de prenten. Van Lierde tekent eenvoudige figuren met een rijke expressie. Hij kleurt ze in met zachte kleuren en maakt esthetische composities die je met veel plezier ontdekt. De overheersende bruinige tint houdt het geheel rustig, net als het afbeelden van de figuren en situaties op de witte achtergronden. Herkenbaarheid, fantasie, humor en emotie, je vindt het allemaal terug in zijn aantrekkelijke prenten.
Een welkom geheel voor beginnende lezers die wel eens wat anders willen dan doorsnee AVI-lectuur.

Eric Vanthillo - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Boonen   

Illustrator
Jan Van Lierde   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Reeks
Lezen begint in Veer

Jaartal
2020

ISBN
9789463831505

Aantal pagina's
50

Prijs
€14,50