Veer – een dag in de wind

De reeks ‘Lezen begint in Veer’ viel in de smaak bij vele beginnende lezers. Het was een originele reeks die jong en oud verraste en een welkome nieuwkomer voor die jonge doelgroep.
Nu vullen de makers de reeks aan met 2 nieuwe titels: ‘Veer – een dag met een wolk’ en ‘Veer – een dag in de wind’.
In ‘een dag in de wind’ volg je jarige Noor die tien wordt doorheen één dag in Veer. Die dag start meteen om 07.45u met een Noor die wild is als een storm omdat ze snel naar buiten wil want ze is jarig en dat mag iedereen weten. Om 08.05 krijgt ze een speciale behandeling bij Bob in de Wasmachine. Na HiepHiepgezang van Kaan en zoenen van Nel en Bob gaat het richting Veer, waar Ben, Taar en Tim om 08.15u een boot te water laten. Met al die wind gaat het heel snel en Noor rent verder tot zij boven in een boom belandt. Daar ziet ze om 08.35u van ver een storm aankomen. Werk aan de winkel… Tot ze om 21.00u doodsmoe in haar bed belandt met de hond Tien. Maar slapen wil ze niet. Want zo’n stormachtige dag dat je tien wordt, die wil je bij je houden…

Elk hoofdstukje van 2 pagina’s leest als een miniatuur waarbij ingezoomd wordt op een deel van de dag en een of enkele inwoners van Veer. Met telkens Noor en de storm als centraal gegeven. Zo volgen hilarische voorvallen elkaar op in een snelvaart.
De taal is ritmisch, speels en gevarieerd, zelfs met de beperkte woordenschat die voorradig is voor dit leesniveau. Boonen schrijft en verzint met veel plezier flitsende episodes met een gezonde spanning. Een fijne humor die zowel kinderen als volwassenen doet glimlachen houdt het geheel licht.
De prenten van Van Lierde kloppen hier perfect bij. Hij tekent al even eenvoudige figuren met een rijke expressie die de vele situaties verbeelden met een minimalisme die je eigen verbeelding aanwakkert. Hij houdt zijn rood/bruine-kleurenpalet beperkt, wat een fijne sfeer creëert. De vormgeving, ook van zijn hand, getuigt van een doorworsteld concept waarin alles zijn plaats heeft.
We kunnen alleen maar blij zijn met deze 2 aanvullingen binnen  deze reeks, en uitkijken naar meer…

Eric Vanthillo - november 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Boonen   

Illustrator
Jan Van Lierde   

Uitgeverij
Pelckmans   


Reeks
Lezen begint in Veer

Jaartal
2021

ISBN
9789463831697

Aantal pagina's
54

Prijs
€14,50