Veer – een dag in de kou

Coverafbeelding van: Veer – een dag in de kou

Trefwoord(en)
lezen
eerste lezers
winter
dorp
samenleving

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

‘Lezen begint in Veer’: een nieuwe reeks voor beginnende lezers. En mocht je denken dat er al zo veel reeksen bestaan voor deze doelgroep, dan mag je gerust zijn: deze is origineel en verrast jong (en oud).
Het verhaal omhelst één druk gevulde winterdag in het dorp Veer. Elk hoofdstuk (22 in totaal) heeft een titel en een tijdstip. Het begint bij Moon die ontwaakt om 7.45u en meteen in haar vurige kar duikt en eindigt om 22.37u als zij nog een laatste keer het koude dorp aanschouwt en iedereen groet. Moon is snel en fel en schiet iedereen te hulp. Als er wat stuk is, dan bel je haar, als je hulp wil, dan roep je haar. Dan komt ze je tegemoet gereden. Soms te snel, wat agent Snor niet zo best vindt.
Het is een drukke dag voor Moon: de slee van Vik en Noor moet hersteld worden, Kat haar hart is koud, ma en pa De Boer zijn ziek en geraken niet bij de bakkers Smik en Smak, de kinderen van de klas van juf Zuppa trekt zij over het ijs, de Was laat het afweten door de koude, en nog veel meer.

Boonen bouwt het ganse verhaal vakkundig op. Hij maakt van de beperking van de uiterst eenvoudig taal met zijn meestal eenlettergrepige woorden een rijkdom. Elke zin is ritmisch en laat zich met gemak lezen. Hij varieert en speelt met taal en maakt zo zinnen die verrassen en leven. In al die eenvoud schrijft hij een verhaal vol gebeurtenissen en acties dat je echt wel meesleept. Een lichte humor en af en toe wat tegendraadsheid houden je aandacht fris.
De bijzondere kracht van al deze eenvoud zit niet alleen in de woorden, maar ook in de prenten. Van Lierde tekent eenvoudige figuren met een rijke expressie. Hij kleurt ze in met zachte kleuren en maakt esthetische composities die je met veel plezier ontdekt. De overheersende blauwige tint geeft het geheel een kille winterse sfeer die perfect klopt. Herkenbaarheid, fantasie, humor en emotie, je vindt het allemaal terug in zijn aantrekkelijke composities.
Een welkom geheel voor beginnende lezers die wel eens wat anders willen dan doorsnee AVI-lectuur.

Eric Vanthillo - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Boonen   

Illustrator
Jan Van Lierde   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Reeks
Lezen begint in Veer

Jaartal
2020

ISBN
9789463831512

Aantal pagina's
50

Prijs
€14,50